Tohtorikoulutettava Hanna Tuominen Helsingin yliopiston Eurooppa -tutkimuksen verkostosta pitää EU:n saaman Nobelin rauhanpalkinnon ajankohtaa huonona.
”Vaikka ajatus ihmisoikeuskriisistä Euroopassa on monelle vieras, tilanne alkaa monin paikoin muistuttaa kriisiä”, kirjoittaa Tuominen Politiikasta.fi -verkkosivustolla.
Tuomisen mukaan taloudellisesti vaikeat ajat koettelevat eri väestöryhmiä eri tavoin. EU:n nykyisessä talouskriisissä etnisten vähemmistöjen, siirtolaisten ja maahanmuuttajien asema on kehittynyt erityisen tukalaksi.
”Syrjintä, rasismi ja jopa vihamieliset hyökkäykset tiettyjä väestöryhmiä vastaan ovat tulleet osaksi arkipäivää monessa EU maassa. Samanaikaisesti erilaiset oikeistopopulistiset ryhmittymät ovat nousseet pysyvästi osaksi poliittista järjestelmää ja ne kykenevät manipuloimaan yleistä mielipideilmastoa.”
Kreikka kuin 1930-luvulla
Räikeimpänä esimerkkinä Hanna Tuominen pitää Kreikkaa, jossa erilaisten vähemmistöjen kohtelu alkaa muistuttaa hänen mielestään jo 1930-lukua.
”Kansalaisten ahdinko synnyttää katkeruutta, vihaa ja epätoivoa, joka puretaan maahan saapuviin siirtolaisiin. Siirtolaisia pahoinpidellään ja heidän elinkeinonharjoittamisestaan tehdään mahdotonta riippumatta siitä, ovatko he uusia tulijoita, vai jo vuosia maassa eläneitä yrittäjiä. Oikeutta on turha hakea, sillä sitä ei ole tarjolla.”
EU:n ihmisoikeusongelmat koskettavat Tuomisen mukaan kuitenkin kaikkia jäsenmaita.
Ihmisoikeuksista ylimääräistä luksusta?
Hän arvostelee EU:n heränneen hitaasti ihmisoikeustilanteen heikkenemiseen unionin sisällä. Se on kyllä lanseerannut ihmisoikeusstrategian ja siihen liittyvän toimintaohjelman, mutta niissä sivuutetaan EU:n sisäinen tilanne.
Unionin ihmisoikeuspolitiikkaa Tuominen pitää kaksijakoisena. Täysin eri instituutiot ja ihmiset käsittelevät ulkoista ja sisäistä politiikkaa.
Hanna Tuomisen mielestä EU:n rahastoja pitäisi käyttää kansallisten kriisien, kuten korkean nuorisotyöttömyyden ehkäisemiseen. Myös avoimen rasistisiin lausuntoihin ja käytäntöihin tulisi puuttua paheksuntaa voimakkaammin. Jos budjettikurin rikkomisesta voidaan antaa sanktioita jäsenmaille, miksei myös ihmisoikeusrikkomuksista, hän kysyy.
Hän on huolissaan siitä, että ihmisoikeuksista uhkaa tulla EU:n perustavien arvojen sijasta ylimääräistä luksusta, joka kuuluu vain osalle Euroopan väestöstä.
Hanna Tuomisen kirjoitus Ihmisoikeudet kriisissä – Euroopassa?