Pandemrix-rokotteen saaneilla alle 65-vuotiailla aikuisilla oli kohonnut riski sairastua narkolepsiaan rokotusta seuraavien kuukausien aikana verrattuna samanikäisiin rokottamattomiin, kerto Terveyden ja hyvinvoinnin laitos torstaina.
Valtaosa Suomessa vuosina 2009–2011 narkolepsiaan sairastuneista aikuisista olivat alle 40-vuotiaita. Pandemrix-rokotuksen jälkeen ilmennyt lisääntynyt riski sairastua narkolepsiaan oli palautunut rokotuksia edeltävälle tasolle kahdeksan kuukauden kuluttua rokotuksesta.
Vuosina 2009–2011 narkolepsiaan sairastui Suomessa 25 aikuista. Sairastuneista 23 oli alle 40-vuotiaita eikä selvityksessä löytynyt ainuttakaan yli 64-vuotiasta narkolepsiaan sairastunutta. Sairastuneista 18 oli saanut Pandemrix-rokotteen. Rokotuskattavuus koko ikäryhmässä oli 50 prosenttia.
Pandemrix-rokotteita saaneiden 20–64 -vuotiaiden riski sairastua narkolepsiaan oli 3–5 -kertainen samanikäisiin rokottamattomiin verrattuna. Rokottamiseen liittynyt lisääntynyt riski aikuisilla oli yksi narkolepsiatapaus 100 000 rokotettua kohden, kun lapsilla ja nuorilla se oli kuusi tapausta 100 000 rokotettua kohden. Luvut perustuvat sairaaloista ja perusterveydenhuollosta kerättyihin tietoihin sekä neurologien ja unitutkijoiden asiantuntijaraadin tekemään potilasasiakirjojen tarkastukseen.
Narkolepsia lisääntyi myös Ruotsissa ja Ranskassa
Ranska kertoi ensimmäisenä aikuisten narkolepsiariskin nelinkertaisesta lisääntymisestä pandemiarokottamisen jälkeen. Koska ranskalaisten raportti oli vasta alustava, sen tuloksiin on maailmalla suhtauduttu varovaisesti.
Ruotsin lääkeviranomaisten maaliskuussa 2013 julkaisema rekisteripohjainen tutkimus osoitti nuorten aikuisten riskin kaksinkertaistuneen. Toisin kuin Suomessa, tautitapausten ja rokotustietojen oikeellisuutta ei Ruotsin tutkimuksessa arvioitu.
Rokotettujen aikuisten riskiä on tutkittu lisäksi yhteiseurooppalaisessa tapaus-verrokkitutkimuksessa Alankomaissa, Italiassa, Norjassa, Englannissa ja Tanskassa, mutta toistaiseksi näissä maissa ei ole lisääntymistä havaittu.
Kansallinen narkolepsiatyöryhmä raportoi elokuussa 2011 lisääntyneestä rokotettujen lasten ja nuorten narkolepsiariskistä. Siihen mennessä kertyneiden potilastietojen perusteella aikuisissa ei lisääntynyttä riskiä havaittu. Uusimmat seurantatiedot ovat nyt paljastaneet, että rokotuskampanjan jälkeisistä aikuistapauksista on kertynyt tietoja potilasrekistereihin lapsiin verrattuna pidemmällä viipeellä. Lisäksi aikuisten osalta sekä narkolepsiatapausten että rokotustietojen varmentaminen on ollut huomattavasti työläämpää kuin lasten selvityksessä.
Rokote vähensi kuolemia
Pandemrix-rokotetta käytettiin talvella 2009–2010 sikainfluenssaepidemian torjuntaan. Noin puolet suomalaisista otti rokotuksen. Rekisteritietojen perusteella tehtyjen arvioiden mukaan rokotusta seuranneen vuoden aikana rokote esti n. 80 000 sikainfluenssatartuntaa sekä noin 50 sikainfluenssasta johtuvaa kuolemantapausta.
Kuluneen talven aikana sikainfluenssa oli edelleen eniten tautia aiheuttanut influenssavirus, jonka seurauksena 14 ihmistä on menehtynyt. Viime talven sairastumistiedot yhdistettyinä rokotustietoihin viittaavat siihen, että pandemiakaudella 2009–2010 otettu sikainfluenssarokotus on antanut kuluneen talven aikana edelleen yli 50 prosentin suojan sikainfluenssaa vastaan.