Kansan Uutisten Viikkolehdessä perjantaina 31. toukokuuta
Tutkimus on käsitellyt marsalkka Mannerheimia silkkihansikkain, mutta nyt on hänen vuoronsa pudota jalustaltaan. Ensi syksynä ilmestyy iso joukko kirjoja, joista on tulossa kylmä suihku Mannerheimia ja hänen myyttiään palvoville. Häntä kuvataan horjuvaksi päättäjäksi ja huonoksi ihmistuntijaksi sekä muiden johdateltavissa olleeksi.
Mannerheimista ei ole vieläkään tutkimuksen mitat täyttävää elämäkertaa. Hänen muistelmiaan uuden polven tutkijat kuvaavat muisteloiksi. Viikkolehti kokoaa uusimmasta ja vielä julkaisemattomastakin tutkimuksesta aiemmasta poikkeavaa kuvaa Mannerheimista.
Keskitetyn työmarkkinaratkaisun mahdollisuudesta on tälläkin viikolla puhuttu päivittäin. Nyt Elinkeinoelämän keskusliiton puheenjohtaja Ilpo Kokkila sanoo suoraan, että sitä ei tule.
– EK:ssa on selvä linjaus, että nyt mennään liittokohtaista tietä, Kokkila sanoo Viikkolehden haastattelussa.
Kokkilan mukaan Teknologiateollisuutta on turhaan syytetty keskitetyn tyrmäämisestä.
Suomi on jälleen rakennemuutoksessa. Nokian alamäki vei elektroniikkateollisuuden työpaikkoja ja samaan aikaan metsäteollisuuden vaikeudet jatkuvat. Arviot talouden käänteestä siirtyvät koko ajan eteenpäin samalla, kun väestö ikääntyy.
Mitä on edessä, sitä Viikkolehti kysyi kolmelta ekonomistilta. STTK:n pääekonomisti Ralf Sund ei usko yhtä synkkiin aikoihin kuin 1990-luvun lamassa, mutta talous kitkuttaa nollan pinnassa ja sosiaaliset ongelmat lisääntyvät.
Vasemmistoliitolla on kaksi varapuheenjohtajaa, mutta kesäkuun puoluekokoukseen on tehty aloite kolmesta. Jos se hyväksytään, kokous valitsee kolme varapuheenjohtajaa.
Viikkolehti esittelee varapuheenjohtajaksi pyrkivä he ovat lähihoitaja-kansanedustaja, kemiläinen insinööri, kansalaisaktivisti, teurastaja ja kirvesmies.
Nurmijärveläisen Perttulan kansantalo hehkuu punaisena, sillä se on juuri maalattu talkoilla. Talon pihamaalla astelevat Erkki Lehtinen ja Unto Luokkala ovat työn jälkeen tyytyväisiä, mutta muuten huoli painaa. Nämä kaksi 78-vuotiasta miestä vastaavat käytännössä pitkälti talosta huolehtimisesta. Entä sitten, kun meistä aika jättää? he kysyvät.
Elvis Presley oli noin 1/8-intiaani, sanoo Oulun alkuperäiskulttuurien dosentti Juha Hiltunen. Hän työstää parhaillaan kirjaa Elviksen alkuperäisamerikkalaisista juurista. Hiltunen kertoo Viikkolehdelle Elviksen suosineen intiaaniteemaa esimerkiksi haalariasuissaan.
Tämän viikon Viikkolehdessä jatkuu myös keskustelu perustulosta.
Lisäksi Joel Kaitila, Tero Toivanen, Joonatan Virtanen ja Matti Vesa Volanen hahmottelevat Horisontti-kirjoituksessa ekologista yhteiskuntamallia vastauksena Jouko Kajanojan huhtikuussa esittämään kutsuun keskustella punavihreästä tulevaisuudesta. Nelikon kirjoituksesta julkaistaan Viikkolehdessä lyhennelmä. Verkkolehteen se tulee perjantaina täydessä mitassaan.
Onko sote-uudistus paikallisdemokratian loppu? Sitä kysyy Näkökulma-artikkelissa Vaasan yliopiston aluetieteen professori Hannu Katajamäki.
Syyrian sisällissota on muuttunut yhä enemmän uskonsodaksi, jossa mikään osapuoli ei kykene sotilaalliseen voittoon. Mitä on edessä? Viikkolehti hahmotteli tulevaisuuden, jossa Syyria kulkee 1990-luvulla sisällissodan kokeneen Bosnian askelmerkkejä. Maa jakautuu väestöryhmien perusteella.
Suurtilojen valtaukset Zimbabwessa kiihtyivät kansanliikkeeksi vuosituhannen vaihteessa itsenäisyyssodan veteraanien kyllästyttyä petettyihin lupauksiin. Varsinkin brittilehdistö demonisoi maan presidentin Robert Mugaben valtausten takia. Mugabe laillisti ne. Tuoreen tutkimuksen mukaan maareformi oli kuitenkin onnistunut. Sadot ovat hyviä ja tiloilla on neljä kertaa enemmän työpaikkoja kuin aiemmin.
Saksan mallia tarjotaan esikuvaksi Suomellekin. Ulkomaansivuilla katsotaan tarkasti, mitä silloin tarjotaan, kun Saksan mallista puhutaan.
Veikkausliigassa tämän kauden piti olla HJK:n ylivoimaa, mutta ei mene putkeen. Miksi ei, sitä selvittelee Olli Kohonen viikon veikkauskolumnissa.
Viikkolehti – valmistumislahja, joka tulee joka viikko. Tilaa se nyt heti: http://www.kansanuutiset.fi/tilaajapalvelu/