Työurat ovat pidentyneet Suomessa 1990-luvulta, kertoo Eläketurvakeskuksen (ETK) tutkimus. Kahdella viidestä vanhuuseläkkeelle siirtyvästä palkansaajista on takanaan yli 40 vuoden työura.
– Eläkkeelle siirtyneiden työurat olivat vuonna 2011 noin kaksi vuotta pidempiä kuin vuonna 2006, kertoo ETK:n johtaja Mikko Kautto.
Yli 40 vuoden työura on takanaan 20 ammattiryhmällä.
Keskimäärin pisimmät työurat vuonna 2011 vanhuuseläkkeelle siirtyneistä oli sähkö- ja elektroniikka-alan työntekijöillä, 42,3 vuotta. Käsityötuotteiden valmistajat, hienomekaanikot sekä painoalan työntekijät ylsivät lähes samaan. Heillä työuran keskipituus oli 42,2 vuotta. Kolmanneksi pisimmältä työuralta vanhuuseläkkeelle siirtyivät konepaja- ja valimotyöntekijät sekä asentajat ja korjaajat.
Suurimmista ammattiryhmistä esimerkiksi terveydenhuollon työntekijät siirtyivät vanhuuseläkkeelle keskimäärin 37,8 ja opettajat 36,6 vuoden työuran jälkeen.
Keskimääräinen työura vuonna 2011 vanhuuseläkkeelle siirtyneillä oli 36,3 vuotta. Kauton mukaan keskimääräisiä uria lyhentää työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisen yleisyys.
Miehet tekevät pidemmän uran
Miehet tekevät keskimäärin noin kaksi työvuotta yhtä eläkevuotta kohti riippumatta siitä, mikä heidän sosioekonominen asemansa on.
Naisilla työvuosia yhtä eläkevuotta kohti on vähemmän kuin miehillä. Vähiten työvuosia yhtä eläkevuotta kohti on työntekijäammateissa toimineilla naisilla, 1,3 vuotta.
Työvuosien ja eläkevuosien välinen suhde on miltei sama työntekijöillä ja toimihenkilöillä.
Miesten toteutuneet työurat olivat noin kaksi vuotta pidempiä kuin naisilla. Miehet ovat naisia lyhyemmän ajan eläkkeellä.
Kauton mukaan työn osuus elinkaarella on vaihdellut, mutta pienentynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana. Tämä johtuu hänen mukaansa siitä, että eläkkeelläoloajat pidentyneet erittäin nopeasti. Vuonna 1980 miehet olivat työuransa jälkeen eläkkeellä 8,7 ja naiset 8,5 vuotta. Vuonna 2009 eläkevuodet olivat miehillä 19,7 ja naisilla 23,7 vuotta.