Liittokokouksessa näkyi huoli työpaikoista
Vanhala valittiin ensimmäistä kertaa liittokokouksessa, sillä hän siirtyi liiton johtoon kaksi vuotta sitten valtuuston päätöksellä. Hänen edeltäjänsä Jouko Ahonen joutui jättämään paikkansa kesken kauden.
Vanhala pitää vahvuutenaan paperimiehen sielunelämän tuntemusta. Myös Vanhalan isä oli paperimies ja hän itse aloitti työt Myllykoski Oy:n tehtaalla puristinmiehenä vuonna 1981.
Toisena kokouspäivänä torstaina valittiin myös liittohallitus ja valtuusto. Paperiliitossa on menossa sukupolvenvaihdos, sillä noin puolet liittokokouksen 131 edustajasta on ensikertalaisia. Myös liittohallituksessa ja -valtuustossa vaihtuvuus oli suurta.
Liittovaltuuston johdossa jatkavat puheenjohtajana Ilkka Nokelainen ja varapuheenjohtajana Jouko Suomalainen. Nokelainen on Stora Enson Kaukopään tehtaan pääluottamusmies ja Suomalainen toimii pääluottamusmiehenä samalla yhtiöllä Veitsiluodossa.
Jatkuvat yt-neuvottelut
Liittokokouksessa päällimmäiseksi huoleksi nousi raju rakennemuutos ja työpaikkojen tulevaisuus.
– Kaiken aikaa tehtailla on päällä yt-neuvottelut. Ja jos ei ole päällä, niin seuraavia odotetaan tai tehdään edellisten neuvottelujen jälkihoitoa, Vanhala totesi.
Hänen mukaansa hankala tilanne ei ole kuitenkaan lannistanut porukkaa vaan kasvattanut yhteenkuuluvuuden tunnetta.
Valtuuston puheenjohtajan Ilkka Nokelaisen mukaan Kaukopäässä porukka on odottavalla kannalla, mitä omalle työpaikalle merkitsee Stora Enson hurja 200 miljoonan euron säästötavoite.
– Paniikkia ei kuitenkaan ole, Nokelainen vakuutti.
Hänen mielestään Suomesta häviää vientiteollisuuden työpaikkoja siihen tahtiin, että tilannetta voi kutsua jo hätätilaksi.
– Maassa olisi nyt tilausta laajalle ja rauhoittavalle arviolle siitä, missä Oy Suomi Ab menee. Sen pohjalta olisi yhdessä rakennettava tulevaisuus, Nokelainen totesi.
Valtuuston varapuheenjohtaja Jouko Suomalainen suhtautuu epäluuloisesti metsäyhtiöiden strategiaan, joka näyttää vievän työpaikat ja investoinnit Suomesta muualle.
Hän kuitenkin luottaa, että Eurooppaan jää metsäteollisuutta ja niillä markkinoilla hän uskoo Suomen pärjäävän.
– Raaka-ainetta riittää. Toivottavasti Suomessa ei kuitenkaan tulevaisuudessa tehdä pelkkää sellua, joka jalostetaan muualla.
Paperiliiton keskiviikkona alkanut liittokokous päättyy perjantaina.
Paperiliiton liittokokouksesta enemmän perjantaina ilmestyvässä Kansan Uutisten Viikkolehdessä.