KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Psyykkisesti sairaiden hätä havahdutti lääkärin

Laitoshoidossa on yleislinjana, että erilliset psykiatriset sairaalat lakkautetaan. Kellokosken sairaala Tuusulassa toimii kuitenkin vielä.

Laitoshoidossa on yleislinjana, että erilliset psykiatriset sairaalat lakkautetaan. Kellokosken sairaala Tuusulassa toimii kuitenkin vielä. Kuva: Jarmo LIntunen

Psykiatrinen lääkäri kohtaa kotikäynneillä entistä useammin äärimmäistä syrjäytymistä. Neljä vuotta kotikäyntejä tehnyt Mika Rautanen nimeää perus-ongelmaksi avohoidon heikot resurssit.

Elias Krohn
16.6.2013 9.54

”Asunnon ovi aukenee huoltoyhtiön avaimilla, mutta vain osittain. Ulos purskahtaa roskapusseja ja lentää turkiskuoriaisia. Mädän haju on kamala. Asunto on täynnä jätettä muovikasseissa, pusseissa ja laukuissa, lattiaa ei voi nähdä, lumppuja ja rääsyjä on vuorittain.”

Näin kuvailee oikeuspsykiatriaan erikoistuva lääkäri Mika Rautanen iäkkään naisen asunnolle tehdyn kotikäynnin alkua Nuori Lääkäri -lehdessä (1/2013).

Tositapauksiin perustuva raportti Helsingissä kotikäyntejä tekevän lääkärin työviikosta on täynnä eri tavoin järkyttäviä kuvauksia: erään miehen asunnossa on tupakantumppeja polveen asti, keski-ikäinen nainen on teipannut asuntonsa kaikkialta umpeen ja alkaa kirkua auttajien saapuessa, huume- ja alamaailmaan luisunut tyttö puhuu sekavia ja sanoo nielaisseensa ”varmuuden vuoksi” sim-korttinsa…

ILMOITUS
ILMOITUS
Avohoidolla on haettu säästöjä, vaikka hyvä avohoito ei ole laitoshoitoa halvempaa.

Rautanen kertoo Viikkolehdelle, että tällaiset tapaukset eivät ole ääriesimerkkejä, vaan jokseenkin normaalia arkea.

– Jätin kirjoituksesta pois vielä pahempia tapauksia, koska ne olisivat olleet liian tunnistettavia.

Rautanen on tehnyt kotikäyntejä viime vuoteen saakka neljän vuoden ajan, yhden vuoden kokopäiväisestikin. Nykyään hän työskentelee Kellokosken sairaalan oikeuspsykiatrian osastolla, jonne hän siirtyi tämän vuoden alussa Psykiatrisesta vankisairaalasta.

Vain Helsingissä kotikäyntejä

Kotikäyntipalvelu liittyy terveysneuvontapuhelimeen 10023, johon kuka tahansa saa soittaa.

– Jos asia ei ratkea hoitajan kanssa puhelimessa, lääkäri voi tarvittaessa tehdä kotikäynnin. Terveysneuvontapuhelin toimii koko Suomessa, mutta vain Helsinki on liittänyt siihen kotikäyntipalvelun, Rautanen selvittää.

Kun kotikäynnille päädytään, meneillään on yleensä psykoottinen tilanne, todellisuudentaju on pettänyt. Toiset eristäytyvät pelokkaina asuntoonsa, toiset käyttäytyvät muita kohtaan oudosti, jotkut aggressiivisestikin. Soittaja on usein naapuri tai perheenjäsen, joskus myös potilas itse. Tyypillinen tapaus on soitto itsemurhalla uhkaavan läheiseltä.

Käyntejä tehdään paitsi koteihin myös julkisille paikoille. Lääkäri ei lähde keikoille yksin, vaan hän kokoaa yhteistyöverkoston.

– Usein tarvitaan poliisi, joskus lukkoseppä tai talonmies, lähes aina pitää kutsua ambulanssi. Saatetaan kutsua myös omaisia ja sosiaalipuolen ihmisiä, tarvittaessa tulkkikin, Rautanen luettelee.

Käynnistä seuraa toisinaan sairaalareissu, toisinaan keskusteluapu paikan päällä riittää.

Avohoito vaatii resursseja

Rautanen haluaa kertoa kokemuksistaan, jotta syrjäytyneiden mielenterveysongelmaisten karu arki ja avohoidon epäkohdat tulisivat laajemmin tietoon. ”Ihan tavalliset asiat” eivät tällaisten ihmisten kohdalla auta.

– Pienillä yksinkertaisilla arjen tempuilla on ehkä jossain paikkansa, mutta ei silloin, kun puhutaan vakavista mielenterveyden häiriöistä, Rautanen sanoo.

Nuori Lääkäri -lehden kirjoituksellaan hän halusi erityisesti herätellä muita lääkäreitä.

– He näkevät tällaisia tapauksia ympäri Suomea, mutta harva puhuu niistä tai ottaa kantaa.

Rautanen arvioi vakavasti mielenterveysongelmaisten ahdingon jonkin verran pahentuneen viime vuosina. Mitä on tehty väärin?

Rautanen pitää potilaiden ja hoidon kannalta hyvänä sitä, että Suomessa on vihdoin suuntauduttu avohoitoon laitoshoidon sijasta. Ongelmana vain on se, ettei avohoitoon panosteta riittävästi. Avohoidolla on haettu säästöjä, vaikka hyvä avohoito ei ole laitoshoitoa halvempaa.

– Avohoidossa on oltava monenlaisia palveluja: kotikäyntejä tarpeen tullen, potilaan kutsumista tapaamisiin, erilaisia työryhmiä jotka voivat tavata potilasta ja niin edelleen. Maailmassa ei ole tutkimusta, joka osoittaisi, että se olisi halvempaa kuin laitoshoito, Rautanen sanoo.

Halvalla sen sijaan päästään – lyhyellä aikavälillä –, kun sairaalapaikkoja vain vähennetään ilman riittäviä panostuksia avohoitoon.

– Lopulta monia joudutaan hoitamaan vankiloissa ja oikeuspsykiatrisissa yksiköissä. Tuskin tämä on kenenkään haluama tilanne. Pitäisi myöntää, että ihmisen hoitaminen on arvokasta.

Pulaa asunnoista ja hoitopaikoista

Myöskään alan yksityistämiskehitys ei saa Rautaselta kiitosta. Kun sairaalajakson jälkeen etsitään potilaalle avohoitopaikkaa, joudutaan yhä useammin kääntymään yksityisten palvelujen puoleen. Ne ovat melkoinen viidakko.

– On mahdotonta löytää opastusta tai selkeää listausta, mitä on saatavilla mistäkin kunnasta.

Moni palveluntarjoaja ei huoli potilaita, joilla on hankalia oireita.

– Osastollamme on potilaita, jotka ovat odottaneet kuukausia pääsyä avohoitoon. Eräästä potilaasta kysyttäessä Helsingissä vastattiin, että menee ainakin vuosi.

– Sairaaloita halutaan sulkea, koska ne tulevat kalliiksi. Mutta ne tulevat usein kalliiksi siksi, että niissä on potilaita, joiden sairaala-asiat on jo hoidettu. He kaipaisivat hyvää avohoitoa, jota ei ole, Rautanen tekee selväksi.

Olennaista olisi Rautasen mukaan saada mielenterveyskuntoutujille tukiasuntoja.

– Avohoidossa on mahdotonta toimia asunnottomien tai puutteellisissa oloissa asuvien ihmisten kanssa.

Psykiatriset sairaalat vähenevät

Laitoshoidossa on nykyään linjana, että kun psykiatrinen sairaala alkaa olla huonossa kunnossa, sitä ei enää remontoida, vaan se lakkautetaan ja rakennetaan esimerkiksi aluesairaalan kylkeen uusi yksikkö, jossa yleensä on vähemmän paikkoja.

Tämäkin linjaus linkittyy joskus yksityistämiskehitykseen. Rautanen muistaa, kuinka Sastamalassa muutama vuosi sitten lakkautettiin Hyrkin psykiatrinen sairaala sen huonokuntoisuuteen vedoten. Sairaanhoitopiiri myi rakennuksen yksityiselle alan yhtiölle, joka pikavauhtia remontoi sen ja alkoi myydä sieltä kaupungille muun muassa mielenterveyskuntoutujien asumispalveluja.

Myös Tuusulassa sijaitsevan Kellokosken sairaalan, jossa Rautanen työskentelee, tulevaisuus on auki. Rautasen mielestä sen kaltaisille sairaaloille olisi jatkossakin tarvetta muun muassa siksi, että sairastunut mieli tarvitsee toipuakseen kauneutta ja rauhallisuutta ympärilleen.

– Keskussairaaloiden psykiatrisilla osastoilla tätä puolta ei ole huomioitu.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Noora Kotilainen on sotaa, militarismia, kriisejä ja kärsimystä työssään käsittelevä valtiotieteilijä ja historian tutkija, joka käsittelee kolumneissaan aikaamme leimaavia synkkiä ja väkivaltaisia ilmiöitä.

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

Uusimmat

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Bellincatin Sofia Kärkisen pakomatka ei jännitä tarkoitetulla tavalla Taavi Soininvaaran Mustassa legendassa

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
03

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
04

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
05

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään