Suomen kalaomavaraisuus on laskenut 70 prosentista alle 30 prosenttiin, vaikka maassa on todella paljon rannikkoa ja sisävesiä. Ruoantuotannon suurin lisäpotentiaali on kalankasvatuksessa, uskotaan Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksessa (RKTL). Kalansaalista ei juuri voi lisätä.
Kasvatetut lohikalat ovat yksi terveellisimmistä elintarvikkeista. Vesiviljelyä kehittävä Aquabest-hanke kertoo, miksi maailma tarvitsee lisää kalankasvatusta.
Kasvava ihmiskunta tarvitsee lisää ruokaa. Lisäpellon raivaaminen hävittää sademetsiä tai muuta arvokasta luontoa. Maailman primäärituotannosta eli yhteyttämiseen perustuvasta kasvituotannosta noin puolet on merissä, mutta ihmisten ravinnosta vain noin kaksi prosenttia on peräisin merestä.
Kasvatetut lohikalat ovat yksi terveellisimmistä elintarvikkeista, tutkimuslaitos sanoo.
RKTL:n mukaan meillä ei ole eettistä oikeutta siirtää kaikkia ruoantuotannon ympäristövaikutuksia muille, varsinkaan koska Suomen vesiviljelyn ympäristöosaaminen ja vastuu ovat hyvällä tolalla. Lisäksi vesiviljely tuo työtä ja toimeentuloa seuduille, joilla muuta työtä on vähän. Kalankasvatuksen lisääminen on sekä EU:n että Suomen hallintojen poliittinen tahto.
Myöskään taloudellisesti Suomella ei enää ole varaa tuoda kaikkea sitä ruokaa, minkä voisi tehdä itse, tutkimuslaitos toteaa.
Kala on ekotehokkain tuotantoeläin
Kala tuottaa samalla rehumäärällä kolme kertaa enemmän ihmisravintoa kuin sika tai kana, koska kala ei tarvitse rehun energiaa itsensä lämmittämiseen, jäähdyttämiseen tai pystyssä pitämiseen. Kala ei myöskään tarvitse raskasta tukirankaa, joten sen syötävä osuus on suurempi kuin maaeläimillä.
Itämeren raaka-aineisiin perustuva kalanrehu palauttaa ravinteita merestä ruoantuotantoon. Pienten laitosten keskittäminen suuremmiksi yksiköiksi suotuisille paikoille vähentää RKTL:n mukaan sekä kuormitushaittoja että paikallisia konflikteja.
Tuotantotekniikoita voidaan kehittää vettä ja ravinteita säästäviksi. Näiden parannusten käyttöön saanti edellyttää kannustimia ja merkittäviä muutoksia lakeihin.