Turun alueellisen meriteollisuuden kilpailukykyohjelman projektiryhmä katsoo, että Turulla on edellytykset Euroopan johtavaksi meriteollisuuden keskukseksi. Meriteollisuuden tulevaisuus tehdään Turussa, työryhmä uskoo.
Näkemystään työryhmä perustelee sillä, että Turun seudulla toimii 12 alalle kouluttavaa tai alaa tutkivaa oppilaitosta, joista kuusi on korkeakouluja tai yliopistoja.
Meriteollisuus työllistää Lounais-Suomessa noin 7 000 henkilöä, ja alan yrityksiä on alueella yli 300. Yksinään Varsinais-Suomessa toimivien yritysten liikevaihto on noin 1,3 miljardia euroa, joka on noin 40 prosenttia koko Suomen meriteollisuuden volyymistä.
Ohjelma täydentää osaltaan aiemmin maanantaiaamuna elinkeinoministeri Jan Vapaavuorelle (kok.) luovutettua kansallisen meriteollisuuden kilpailukykyohjelmaa, jota valmisteltiin vuorineuvos Ole Johanssonin johdolla.
– Käsillä on kansallisesti merkittävien linjausten ja ratkaisujen aika, joka on ratkaiseva Suomen kilpailukyvyn, vientiteollisuuden ja työllisyyden kannalta. Turku Seas 2020 -kilpailukykyohjelma vastaa tuoreeltaan juuri tehtyihin kansallisiin strategisiin linjauksiin ja osoittaa Turun alueen toimijoiden jo nyt toteuttavan ja edistävän kansallisia tavoitteita, kertoo Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell.
Alueellisen ohjelman tavoitteena on keskittää kansallisen kilpailukykytyöryhmän työ Suomen meriteollisuuden tärkeimmälle tuotantoalueelle ja uudistaa merialaa laajassa mittakaavassa koulutuksessa ja tutkimuksessa uudistuvaan teollisuuteen sekä liiketoiminnan kansainvälistämiseen ja modernisointiin.
– Turku on valmis pitkäjänteiseen vastuunottoon ja panostuksiin. Meri- ja metalliteollisuuden johtavana keskittymänä Turulla on erityinen vastuu ja Suomen vahvin pysyvä intressi alan kehittämiseen jatkossakin, suhdanteista riippumatta, Randell arvioi telakkatyöryhmän tiedotteessa.
Telakkatyöryhmä on maakuntahallituksen puheenjohtajan Petteri Orpon (kok.) viime tammikuussa koolle kutsuma ja Varsinais-Suomen liiton ja Turun kaupungin yhdessä kokoama asiantuntijaryhmä. Ryhmässä on edustajia meri- ja metalliteollisuuden yrityksistä, poliittisista puolueista, viranomaisista, yrittäjäjärjestöistä ja Turun kaupungista.
Turku on telakka-alan merkittävin keskittymä
– Turun alueella sijaitsee Suomen meriteollisuuden ja verkoston merkittävin keskittymä. Turku omaa riittävän kokoluokan tutkimuksen, kehityksen, innovaatioiden ja tuotannon keskittymille, jotka mahdollistavat kaikkien meriteollisuuden tuote- ja alustyyppien suunnittelun, rakentamisen ja kehittämisen kansainvälisen tason mittakaavassa, sanoo STX Finland Oy:n varatoimitusjohtaja Jari Anttila.
– Alueen toimijoiden ja yritysten välille on luotu toimintamallit, jotka edesauttavat yrityksiä kehittämään omaa liiketoimintaansa pitkäjänteisesti. Julkiset organisaatiot turvaavat alueelle kehityksen mahdollistavat raamit, työkalut ja resurssit, joiden perustalle yritysten on helpompi kehittää ja rakentaa omaa liiketoimintaansa, kertoo Elomatic Oy:n toimitusjohtaja Olli Manner.
Turku Seas 2020 -kilpailukykyohjelma listaa 26 konkreettista hanketta, joiden avulla kansallisiin ja kansainvälisiin tavoitteisiin päästään. Merellinen ympäristöteknologia, Blue Cleantech, on yksi kasvun ja toimialojen välisen yhteistyön tärkeimmistä vahvistajista. Muut ohjelman ja osaamisen kärjet ovat risteilijät ja autolautat, offshore- ja arktinen teknologia, uudet liiketoimintamallit sekä osaamisen kehittäminen uusissa kehitysympäristöissä ja kansainvälisissä verkostoissa.
Aikataulu kriittinen
Projektiryhmä ehdottaa, että Turun johdolla perustetaan meriteollisuuden kehittämiseksi laaja-alainen yhteistyöverkosto, joka on operatiivisessa valmiudessa ensi syksyn aikana. Yhteistyö halutaan toteuttaa tiiviissä yhteistyössä myös Lounaisrannikon kaupunkiverkoston, erityisesti Porin ja Rauman kanssa.
Aikataulu meriteollisuuden uudistumiselle on työryhmän mukaan kriittinen. Etsikkoaikaa on vain TUI-varustamon alusten rakentamisajan vuoteen 2015, joten toimenpiteet on saatava käyntiin välittömästi.
Turku Seas -kilpailukykyohjelman johtamisen ja koordinoinnin toteutus osana meriteollisuuden uuden kehitysympäristön käynnistämistä on ehdotettu Turun kaupunkiseudun kärkihankkeeksi työ- ja elinkeinoministeriölle Innovatiiviset kaupungit (INKA) -ohjelmaan vuosille 2014-2020.