Kuntarakennelaki saataneen voimaan kuun vaihteessa, sillä eduskunnan perustuslakivaliokunta sai valmiiksi mietintönsä siitä. Perustuslaki ei aseta estettä uudistuksen etenemiselle.
Perustuslakivaliokunta edellyttää kunnille puolen vuoden varoaikaa tehdä selvityksiä kuntauudistuksen ja sosiaali- ja terveysuudistuksen toteuttamisesta sen jälkeen, kun on tiedossa, millaisen soteuudistuksen Suomi saa. Sen arvioidaan olevan ajankohtainen ensi keväänä.
Enää hallintovaliokunta käsittelee sitä ennen kuin se tulee täysistuntokäsittelyyn.
Perustuslakivaliokunnan lausunnossa oli kolme eriävää mielipidettä. Tämä on harvinaista, sillä valiokunta pyrkii perinteisesti yksimielisyyteen.
Kiusalliset jätettiin kevääseen
Valiokunnan vasemmistoliittolainen jäsen Anna Kontula toteaa, että perustuslakivaliokunta jätti lausunnostaan pois sosiaali- ja terveysasiat.
– Siinä otetaan kantaa vain kuntarakennelakiin.
– Valiokunta selvitti vaikeat perustuslakiongelmat sillä, että emme ottaneet kantaa mihinkään kiusalliseen asiaan, hän sanoo.
– Ne on päätettävä keväällä eli asiat, joita on julkisuudessa kritisoitu paljon, ovat edelleen selvittämättä ja tulevat sotekäsittelyn yhteydessä.
Perustuslakivaliokunnan odotettiin ottavan kantaa esimerkiksi kuntien itsehallintoon ja siihen, voiko pientä kuntaa edellyttää antamaan päätösvaltaansa isommalle vastuukunnalle soteasioissa.
Kuusi kuukautta aikaa
Kontula toteaa, että valiokunnassa käytiin useita äänestyksiä, jotka kaikki koskivat juuri sitä, minkä verran aikaa kunnilla pitää olla tehdä ratkaisujaan sen jälkeen, kun sotepäätös on tehty.
– Kantani on alusta asti ollut nyt voittanut kanta, jonka mukaan aikaa tulee olla kuusi kuukautta. Kunnalla, jonka tilanne on oikein ongelmallinen, aikaa pidennetään.
SDP:stä esitettiin lyhyempää aikaa ja oppositiosta pidempää aikaa eli vuotta. Kokoomuksen Kimmo Sasi taas esitti, että aikaraja olisi määriteltävä vasta ensi keväänä, kun tiedetään soteuudistuksen sisältö.
– Se on sinänsä perusteltua, koska silloin meillä on parempi tieto siitä, kuinka pitkän ajan kunnat tähän tarvitsevat ja kuinka isoista muutoksista on kyse. Mutta en lähtenyt siihen mukaan, koska kuntien kannalta pahin vaihtoehto on se, että niillä ei olisi tietoa aikatauluista ennen kuin joskus vuoden päästä, Kontula sanoo.
Hän piti myös opposition 12 kuukauden ehdotusta sinänsä hyvänä.
– Mutta se siirtäisi päätökset vaalien yli, hän sanoo.