Tietoisuus perheväkivallan vaarallisuudesta on lisääntynyt ja apua haetaan yhä useammin jo siinä vaiheessa, kun tilanne kotona on uhkaava, Ensi- ja turvakotien liitto tiedottaa.
Täysi turvakoti ei kerro perheväkivallan määrästä vaan on liiton mukaan merkki siitä, että ihmiset saavat apua. Apua hakevien määrä vaihtelee nopeasti ja alueittain eikä tilanteen kehitystä voi ennustaa. Esimerkiksi lomasäät eivät kuitenkaan vaikuta turvakotia tarvitsevien määrään.
Eniten apua hakevat 25–40-vuotiaat äidit, joilla on leikki- tai alakouluikäisiä lapsia. Heitä uhkaa useimmiten entinen tai nykyinen kumppani.
Turvakotiin voi tulla milloin tahansa
Perheväkivalta tulee harvoin kummallekaan osapuolelle täytenä yllätyksenä. Liiton mukaan lyömiset voitaisiin estää ottamalla yhteyttä turvakotiin jo siinä vaiheessa, kun tuntee olonsa uhatuksi tai epäilee, että ei pysty hallitsemaan omia tunteenpurkauksia.
Töniminen, tukistaminen tai repiminen on väkivaltaa, liitto muistuttaa. Uhkailu, liiallinen kontrollointi tai nimittely on jo vakavia merkkejä siitä, että perhe tarvitsee apua.
Turvakotiin voi tulla mihin kellonaikaan tahansa yksin tai lasten kanssa. Turvakodista saa myös puhelimitse keskusteluapua ja neuvontaa perheväkivaltaan liittyvissä kysymyksissä.
Turvakodissa saa tarvittaessa myös apua käytännön asioihin, kuten asuntoasioihin tai lähestymiskiellon järjestämiseen.
Ensi- ja turvakotien liitto on valtakunnallinen lastensuojelujärjestö, joka auttaa vaikeissa ja turvattomissa oloissa eläviä lapsia ja perheitä sekä ehkäisee perheväkivaltaa. Liitto toimii 29 jäsenyhdistyksensä keskusjärjestönä. Jäsenyhdistykset ylläpitävät 10 ensikotia, 6 päihdeongelmien hoitoon erikoistunutta ensikotia ja 12 turvakotia.