Vaaralliset ammatit
Monikaan ei pidä työtä kauppaliikkeissä ja marketeissa vaarallisena. Kylmä tosiasia kuitenkin on, että kaupan alalla sattuu työtapaturmia viidenneksi eniten. Näin kertovat Tapaturmavakuutusten liiton työtapaturmatilastot.
Jaana Vaittinen on toiminut kaupan eri tehtävissä lähes 20 vuotta. Hän tietää, että myös kaupassa sattuu ja tapahtuu.
Vaittinen toimii työsuojeluasiamiehenä S-market Columbuksessa Helsingin Vuosaaressa.
Erilaiset työtapaturmat ovat kaupan arkipäivää. Viiltoja tapahtuu avatessa isoja metallipönttöjä, joista kurkkuja, punajuuria ja muita tuotteita sijoitetaan pienempiin pakkauksiin.
– Aika usein joudutaan laittamaan tikkejä käteen.
Painavien laatikoiden nostamisessa saattaa revähtää selkä. Varpaat voivat murtua painavien lavojen alle.
Sellaistakin sattuu, että kassapalveluvastaava murtaa sormensa jättämällä ne epähuomiossa kassakaapin raskaan oven väliin.
Liukastumisia tapahtuu, etenkin jos lattioita on pesty väärillä pesuaineilla. Kuumiin uunin oviin tai pelteihin voi polttaa kätensä.
Pieni keksintö –
iso apu
Vaittisen kokemuksen mukaan työtapaturmia voi välttää.
– Oikeilla välineillä, työtavoilla ja suojavarusteilla ja suojavarusteilla pääsee jo pitkälle.
Suuri edistysaskel oli pieni keksintö. Uusien turvaveitsien käyttöönotto poisti tietyntyyppiset viiltohaavat kokonaan. Veitsen teräosa on niin piilossa, että sillä on käytännössä mahdoton satuttaa itseään.
Aikaisemmin HOK-Elannossa sattui veitsillä parikymmentä työtapaturmaa päivässä.
Mitkään varokeinot eivät kuitenkaan auta, jos tekijä ei itse ole tarkkana.
– Huolellisuus on kaikkein tärkein asia. Työturvallisuus lähtee jokaisesta itsestä.
Käsi parani vasta leikkauksessa
Suomalaisten yleiset työperäiset tuki- ja liikuntaelinten vaivat ovat tuttuja myös kaupan työntekijöille.
– Niska- ja selkävaivoja, hermopinnettä, tenniskyynärpäätä ‑ kaikkia näitä esiintyy. Ne tulevat usein tavaroiden nostelusta.
Vaittisella on omakohtaistakin tuntumaa asiaan, sillä maitotuoteryhmässä työskennellessään tietty nostotyyli aiheutti tenniskyynärpään ja hermopinteen. Ongelma piti hoitaa leikkauksilla.
Häiriöitä ja uhkaavia tilanteita
HOK-Elannon työsuojeluasiamiehet kokoontuvat säännöllisesti pääkonttorilla, jossa he käyvät läpi työpaikoilla sattuneet tapaturmat ja miettivät, mitä niille voi tehdä. Mukana palavereissa on myös työterveyslääkäri.
Viime aikoina esillä ovat olleet uhkatilanteet myymälöissä. Myymälään sattuu silloin tällöin häiriköitä, jotka ovat viinasta tai muista aineista niin sekaisin, että käyttäytyvät uhkaavasti ja voivat jopa käydä käsiksi henkilökuntaan.
Uhkaavissa tilanteissa hälytetään ostoskeskusta partioivat vartijat paikalle. Henkilökuntaa varoitetaan ryhtymästä sankaritekoihin. Häiriköiden taltuttaminen on aina koulutettujen vartijoiden asia.
– Omaa henkeä ja terveyttä ei tietenkään ryhdytä uhraamaan. Varkaan perään ei sännätä, koska ei tiedetä mikä odottaa, jos hänet saa kiinni.
Pankkipalvelut
lisäsivät ongelmia
S-pankkipalvelujen tarjoaminen myymälän kassoilta tuntuu lisänneet häiriöitä. Se on uusi asia, eikä asiakkaiden käyttäytyminen ole aina yhtä asiallista kuin pankkikonttoreissa.
S-market Columbuksessa työskentelee noin 60 henkeä, suuri osa on opiskelijoita. Vaittinen vastaa myymälän tilauksista, paitsi tuoretuotteiden osalta.
– Jokainen päivä on erilainen. Minä tykkään tämän työn hektisyydestä.