Perussuomalaisten puheenjohtajan tuore kirja Timo Soini – Peruspomo jatkaa siitä, mihin hänen ensimmäinen muistelmansa Maisterijätkä jäi.
Maisterijätkä kertoi SMP:n tuhosta, perussuomalaisten perustamisesta ja Toni Halme -ilmiöstä.
Nyt tarinan keskipisteessä on ”iso jytky” ja kuinka se tehtiin. Mikäli Soinia on uskominen, se nimenomaan tehtiin ja suunnittelemalla suunniteltiin. Vain onnistumisesta ei ollut täyttä varmuutta.
Ja suunnittelija oli kirjan päähenkilöä, peruspomo Soini, vaikka avustajiakin mukana oli.
– Onneksi minulla oli Brysselissä aikaa ajatella, kertoi Soini kirjan julkaisutilaisuudessa torstaina.
Soini valittiin euro-parlamenttiin 2009 kesken eduskuntakauden ja hän palasi Suomen eduskuntaan vuoden 2011 jytkyvaaleissa, kesken europarlamenttikauden.
Aika Euroopan parlamentissa, pimeyden ytimessä, saattoi tehdä hyvää Soinille muutoinkin. Vaikka eurokriittisyys ei ole miehestä mihinkään karissut, se on saanut hieman pehmeämpiä sävyjä. EU ei ehkä enää ole synonyymi sanalle ”ongelma”.
Nyt hän tunnustaa, että jonkinlaisen ylikansallisen parlamentin Eurooppa tarvitsee jatkossakin.
Jytky rakennetaan
Jytkyn tarinan Soini aloittaa vuoden 2008 kuntavaaleista, joissa perussuomalaiset saivat olosuhteisiin nähden hyvän 5,4 prosentin kannatuksen. Ehdokkaat poimittiin käsipelillä torikokouksissa ja heidän joukostaan kehkeytyi vuoden 2011 eduskuntavaaleissa läpimenneen nykyisen 39 kansanedustajan perusjoukko.
Seuraava etappi oli Euroopan parlamentin vaalit 2009. Soini katsoi puolueen nousujohteiden kehityksen olevan kiinni niiden tuloksesta. Samalla hän tajusi henkilökohtaisen suosionsa merkityksen vaaleissa, joissa vaalipiirinä oli koko maa.
Perussuomalaiset saivat piirun alle 10 prosentinkannatuksen ja Soinin Brysseliin.
– Ilman eurovaaleja jytkyä ei olisi tullut, Soini sanoo nyt.
Peruspomo osoitti eurovaalien yhteydessä tiukkaa johtajuutta torppaamalla Jussi Halla-ahon ehdokkuuden, vaikka Halla-ahon ehdokkuuden puolesta kerättiin jo nimilistoja.
– Halla-aho otti rannalle jäämisensä ihan mallikkaasti, jopa tyynesti, vaikka käytännössä hänet vedettiin kölin ali, Soini muistelee.
Hän kuvailee suhdettaan Halla-ahoon, etteivät he ole ”bestiksiä”.
– Meillä on pelkästään työ- ja bisnessuhde.
Unohdettu kansa löytyi
Soini osaa ajoittaa täsmällisesti päivän, jolloin hän tajusi, että tulossa oli iso äänivyöry. Se oli 9.4.2011 ja Keski-Suomen vaalikiertue.
Tilaisuuksissa oli ”väkeä kuin Nasserin hautajaisissa” ja tunnelma hyvä ja utelias. Soini tunsi, että unohdettu kansa oli nyt löydetty ja se oli löytänyt perussuomalaiset.
Kannatuksen nousukiito oli alkanut jo kesällä 2010. Sen aiheutti Kreikan kriisin kärjistyminen ja sitä seuranneet tukipaketit.
Euroopan talouskriisi kantoi sitä hyödyntäneen puolueen poliittisen aallon harjalla aina eduskuntavaaleihin asti.
Soini luottaa eurokriisiin yhä, vaikka sen vaimenemisen merkkejä on näkyvissä.
– Talouskriisi ei ole ohi, vaikka pääkirjoitustoimittajat niin luulevat, Soini vakuuttaa.
– Vaikka tietenkään en sitä toivo, hän muistaa lisätä.