Vastavoima nationalistisille voimille.
Näin esittäytyy vasemmistoliitto eurovaalikampanjansa tiedotustilaisuudessa. Puolueen puheenjohtaja Paavo Arhinmäki korosti Helsingissä torstaina sitä, kun vasemmistoliitto avasi eurovaalikampanjansa.
– Rasismi, maahanmuuttovastaisuus ja erilaisiin vähemmistöihin kohdistuneet väkivaltaiset hyökkäykset ovat lisää lisääntyneet Euroopassa, hän perusteli ja totesi, että vasemmiston ohessa toinen nousussa oleva ryhmä eurooppalaisessa politiikassa on rasistis-nationalistinen äärioikeisto.
Ihmiset ovat saaneet karvaasti kokea, että sillä on väliä, millaisia päätöksiä EU:ssa on tehty
– Haluamme, että EU kunnioittaa vähemmistöjä ja on avoin, väkivallaton alue.
Arhinmäki vaati kaikkia eurovaaleihin osallistuvia puolueita irtisanoutumaan selkeästi oikeistopopulistisista rasistisista puolueista.
– Mielenkiintoinen kysymys onkin, että mikä on Perussuomalaisten ryhmä europarlamentissa. Timo Soini ei ole kertonut, minkä puolueiden kanssa perussuomalaiset voi tehdä yhteistyötä ja muodostaa europarlamenttiryhmän.
Vasemmistoliiton kansanedustaja ja euroehdokas Annika Lapintie piti olennaisena, että rasismin ja pelon ei anneta määrätä Euroopan suuntaa.
– Eikä panna kansoja vastakkain, leimata vaikkapa kreikkalaisia laiskureiksi.
Paikka takaisin
Vasemmistoliitto aikoo hankkia takaisin viime eurovaaleissa menettämänsä parlamentaarikon paikan.
Arhinmäki totesi mielipidemittausten kertovan, että vasemmisto voi nousta europarlamentissa jopa kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi.
– Mitä tuoreempi mittaus, sitä enemmän vasemmistolle näyttää tulevan paikkoja. Olemme jopa kaksinkertaistamassa paikkamäärämme, hän sanoi.
Parhaat tulokset näyttäisivät tulevan Espanjasta, Kreikasta ja Italiasta, mutta myös Tanskassa, Ruotsissa ja Hollannissa näyttää hyvältä. Suomessakin olisi tulossa paikka.
Lapintie totesi, että tunnelma kampanjassa on erilainen kuin viisi vuotta sitten, kun vasemmistoliitto menetti ainoan paikkansa.
– Viimeksi kaikki keskustelut vaalitilaisuuksissa alkoivat sillä, että ihmiset sanoivat äänestäneensä EU:ta vastaan eivätkä aio koskaan äänestää eurovaaleissa, hän kertoo.
– Nyt ihmiset haluavat keskustella sisältökysymyksistä.
Arhinmäki arvioi kuitenkin, että vasemmistoliitolla on iso tehtävä vakuuttaa puolueen eurokriittiset kannattajat äänestämään.
– Uskoisin, että äänestysprosentti nousee jonkin verran viime eurovaaleista, koska ihmiset ovat saaneet karvaasti kokea, että sillä on väliä, millaisia päätöksiä EU:ssa on tehty.
Ei saa vedättää
Vasemmistoliitto lähtee kampanjoimaan teemalla Tule muuttamaan Eurooppaa.
– Kriisin aikana tehty politiikka on merkinnyt leikkauksia ja heikennyksiä. Samaan aikaan pankeista on pidetty huolta. Esimerkiksi Kreikkaan menneestä tuesta 98 prosenttia on mennyt pankeille ja vain kaksi prosenttia kreikkalaisille ihmisille. Siksi tarvitaan toisenlaista politiikkaa, sitä, että sijoittajavastuu toteutuu ja ne, jotka ovat tehneet voittoja, kantavat vastuun vaikeina aikoina.
Vasemmistoliitto myös demokratisoisi Euroopan keskuspankin. Vasemmistoliitto maalailee sille roolia, jossa se toimisi aktiivisesti työllisyyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi.
– Se olisi rooli, jossa se ei vain välitä rahaa liikepankeille ja taistele inflaatiota vastaan, Arhinmäki sanoi.
Myös Euroopan sisäisiin veroparatiiseihin vasemmisto puuttuisi.
– Veroparatiiseissa liikkuu rahaa Euroopassa saman verran kuin Eurooppa käyttää rahaa terveydenhoitoon. Hyvinvointivaltio ei kestä sitä, että veronmaksun sijaan v aroja kierrätetään veroparatiiseihin. Pitää pyrkiä myös siihen, että EU-maat eivät kilpaile keskenään verotuksessa.
Keskeisiä teemoja ovat myös palvelut ja työntekijöiden asema.
– Pitää huolehtia siitä, että EU ei pakkokilpailuta julkisesti tuotettuja palveluja, vaan jokaisella maalla on oikeus tuottaa itse omat hyvinvointipalvelunsa, Arhinmäki sanoi.
Vasemmistoliitto on huolissaan palkoista.
– Nyt työntekijöitä käytetään härskisti hyväksi maksamalla alipalkkoja ja jättämällä verot ja muut maksut maksamatta. Ei kilpailla osaamisella vaan sillä, kuka vedättää eniten.