Viisi kymmenestä maailman aseviennin kärkimaasta sitoo asekauppansa kansainväliseen lainsäädäntöön, jonka tarkoitus on estää vastuutonta asekauppaa.
Täsmälleen vuosi uraauurtavan asekauppasopimuksen (Arms Trade Treaty, ATT) läpimenosta YK:n yleiskokouksessa, Ranska, Saksa, Italia, Espanja ja Iso-Britannia liittyivät keskiviikkona asekaupan ratifioineiden 31 maan joukkoon.
– Myös Suomi luovutti ratifiointikirjansa YK:n pääsihteerille. Lisäksi Suomi on ilmoittanut noudattavansa sopimuksen artikloja 6 ja 7 jo ennen sopimuksen voimaantuloa. Suomi toimii näin vahvistaakseen niiden merkitystä ja alleviivatakseen sitä, että se pitää näitä sopimuksen olennaisimpina kohtina, kertoo asekauppasopimusta ajavassa kampanjassa aktiivisesti toimineen rauhanjärjestö Sadankomitean pääsihteeri Eekku Aromaa.
Voimaantulo vaatii 50 ratifioijaa
Jo 118 valtiota on valmistellut asekauppasopimuksen voimaan saattamista allekirjoittamalla sen. Sopimuksen ratifioineita allekirjoittajia on nyt 31. Sopimuksen voimaansaattamiseksi tarvittavista 50 valtiosta.
– Ratifioinnit ovat suuri askel kohti diktaattorien, ihmisoikeuksien rikkojien ja kuolemankauppiaiden aseiden saannin estämistä tai hankaloittamista. On hienoa nähdä näin monen maan harppovan kohti 50 valtion rajapyykkiä. Vaadimme sopimuksen jo allekirjoittaneita maita myös ratifioimaan sen viivytyksettä. Niille, joiden elämää aseet tuhoavat, aikaa ei todellakaan ole tuhlattavaksi, asekauppasopimuksen puolesta kampanjoineen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius sanoo.
Yhdysvallat ja Venäjä puuttuvat joukosta
Asekauppasopimus on ensimmäinen kansainvälisesti sitova sopimus asekaupan säätelemiseksi. Aseiden ja ammusten kaupassa liikkuu vuosittain noin 85 miljardia dollaria. Yli 520 000 ihmistä saa vuosittain surmansa aseellisessa väkivallassa. Miljoonat muut elävät vääriin käsiin joutuneiden aseiden aiheuttamien raiskausten, pahoinpitelyiden ja pakolaiseksi joutumisen pelossa.
Viiden aseviennin kärjen Ranskan, Saksan, Italian, Espanjan ja Iso-Britannian lisäksi muut tänään sopimuksen ratifioivat valtiot ovat Suomi, Bulgaria, Kroatia, Tanska, Viro, El Salvador, Unkari, Irlanti, Latvia, Malta, Romania, Slovakia ja Slovenia.
Yhdysvallat ja Venäjä puuttuvat asekauppasopimuksen allekirjoittajista. Lodenius sanoo, että Venäjä ei – yllättävää kyllä – ole ollut sopimukselle kategorisen kielteinen.
– Yhdysvalloissa tiettävästi Barack Obaman hallinto on ollut myönteinen sopimukselle, mutta läpimeno on luultavasti senaatin vastustuksesta kiinni.