Uusi yhdenvertaisuuslaki antaa vahvemman suojan syrjintää vastaan ja parantaa syrjityn oikeusturvaa, uskoo oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.).
– Laki pyrkii edistämään myös viranomaisten aktiivisuutta ja tarkentaa oppilaitosten käytäntöjä syrjintää ennaltaehkäisevästi, hän totesi valtioneuvoston tiedotustilaisuudessa.
Yhdenvertaisuuslakia valmisteltiin seitsemän vuoden ajan oikeus-, työ- ja elinkeino- sekä sosiaali- ja terveysministeriön voimin. Nyt lakiesitys on eduskunnan hyväksyttävänä.
Keskeinen uudistus on vähemmistövaltuutetun korvaaminen yhdenvertaisuusvaltuutetulla. Jatkossa tasa-arvovaltuutetun odotetaan tekevän tiivistä yhteistyötä yhdenvertaisuusvaltuutetun kanssa.
Oikeusministeriön tavoitteena on saada tasa-arvovaltuutettu, lapsiasiainvaltuutettu ja vähemmistövaltuutettu samaan hallintokuntaan. Toimenpide edistäisi oikeusministerin mukaan kokonaisvaltaista syrjinnän estämistä.
Oikeusministeri kehuu uutta yhdenvertaisuuslakia entistä johdonmukaisemmaksi ja kattavammaksi. Uudistus tähtää myös vammaisten henkilöiden oikeuksien kansainvälisen yleissopimuksen vahvistamiseen Suomen osalta.
Matalan kynnyksen oikeusturva
Tasa-arvolautakunta ja syrjintälautakunta yhdistetään yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnaksi. Sen tehtävänä on toimia matalan kynnyksen oikeusturvaelimenä.
Työ- ja elinkeinoministeri Lauri Ihalaisen (sd.) mukaan hallituksen kehysriihessä on jo luvattu viisi työntekijää lisää hoitamaan uuden valtuutetun ja uuden lautakunnan laajentunutta työmaata.
Yhdenvertaisuuden vahvistaminen koskee etnistä alkuperää, ikää, vammaisuutta, uskontoa, vakaumusta ja seksuaalista suuntautumista. Eurobarometrin mukaan noin 800 000 suomalaista kokee syrjintää vuosittain.
Suunnitelmat kouluihin ja työpaikoille
Ihalainen pitää uutta lakia merkittävänä työelämän tasa-arvon edistämisen kannalta. Työnantajat ja oppilaitokset velvoitetaan tekemään suunnitelma yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Suunnitelma koskee yli 30 työntekijän työpaikkoja. Myös perusasteen oppilaitoksilta edellytetään yhdenvertaisuussuunnitelmaa.
Vammaisille varmistetaan yhdenvertaiset mahdollisuudet koulutukseen ja työnsaantiin. Jo nyt työnantajilla on velvollisuus tehdä kohtuullisia mukautuksia vammaisia varten. Velvollisuus laajenee myös palveluiden ja tavaroiden tarjoajiin, kuten hotelleihin, ravintoloihin ja vähittäiskauppoihin.