Kansanedustaja Risto Kalliorinne jätti keskiviikkona oikeuskanslerille kantelun Rautaruukin ja SSAB:n yrityskaupan menettelytapoihin liittyen. Kantelussaan hän pyytää oikeuskansleria selvittämään Solidium Oy:n ja Valtionneuvoston omistajaohjausyksikön menettelyn lainmukaisuutta.
Kalliorinne perustelee kanteluaan sillä, että hänen tietojensa mukaan talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa on ollut ”kahdenkerroksen väkeä” kun kauppaa viime syksynä valmisteltiin. Osaa ministereistä pidettiin pimennossa, eikä heille annettu teräsyhtiön myynnin valmistelusta tietoa edes erikseen kysyttäessä. Osaa taas informoitiin aktiivisesti jo vuonna 2013. Talouspoliittinen ministerivaliokunta vastaa kuitenkin kokonaisuudessaan valtionomaisuudesta.
SSAB:n ja Rautaruukin yhdistyminen tuotiin talouspoliittisen ministerivaliokunnan kokoukseen tiedoksiantoasiana tammikuussa 2014. Ministerit listattiin pörssilain mukaiseen sisäpiirirekisteriin ja he olivat vaitiolovelvollisia yhdistymissuunnitelmasta rikoslain mukaisen rangaistuksen uhalla pörssitiedotteen julkaisemiseen saakka.
Arhinmäen kysymyksiin ei vastattu
Selvityspyynnössään Kalliorinne toteaa saaneensa eri tietolähteistä luotettavia tietoja siitä, että ainakin osa päähallituspuolueiden ministereistä ja omistajaohjauksesta vastaava ministeri informoitiin SSAB:n ja Rautaruukki Oyj:n yhdistymisestä viimeistään joulukuussa 2013 ja osa talouspoliittisen ministerivaliokunnan jäsenistä jätettiin informoimatta.
Valiokunnan jäsenelle, silloiselle kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäelle Solidium ei suostunut kertomaan mitään teräsyhtiöiden tulevista omistusjärjestelyistä, vaikka Arhinmäki erikseen henkilökohtaisesti pyysi toimitusjohtajalta joulukuussa tietoa valtionyhtiöiden ajankohtaisista tärkeistä asioista. Tällöin yhdistymisestä oli neuvoteltu jo yli vuoden ajan ja useat muut talouspoliittisen ministerivaliokunnan jäsenet oli informoitu hankkeesta.
Kalliorinne viittaa valtioneuvoston 3.11.2011 tekemään periaatepäätöksen, jonka mukaan valtion omistajapolitiikkaan liittyvät ratkaisut edellyttävät talouspoliittisen ministerivaliokunnan puoltoa ja merkittävät osakeostot ja osakemyynnit käsitellään talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa.
Vasemmistoliiton eriävä mielipide
Paavo Arhinmäki jätti asiaan eriävän mielipiteen, jonka mukaan yhdistymistä/osakevaihtoa ei olisi järkevää toteuttaa esitetyillä ehdoilla.
Yhdistymissuunnitelman julkaiseminen oli suuren mediahuomion kohteena.
Kalliorinnettä ihmetyttää muun muassa se kuinka esimerkiksi työministeri Lauri Ihalainen pystyi jo julkistamispäivänä tarkasti arvioimaan yhdistymisen vaikutuksia Suomessa sijaitsevien Rautaruukin eri tuotantoyksiköiden tulevaisuuteen. Jälkikäteen käydyissä keskusteluissa on käynyt ilmi, että osa talouspoliittisen ministerivaliokunnan jäsenistä informoitiin asiasta aiemmin ja osalta yhdistymissuunnitelmat pidettiin piilossa.
Ensimmäinen kantelu
Tästä johtuen Kalliorinne pyytääkin oikeuskansleria, joka valvoo valtioneuvoston ja ministeriöiden virkatoimien lainmukaisuutta, selvittämään Solidium Oy:n ja Valtioneuvoston omistajaohjausyksikön valitseman menettelytavan lainmukaisuutta ja perusteluja SSAB:n ja Rautaruukki Oyj:n yhdistämiseen liittyvässä prosessissa.
– Oliko talouspoliittisen ministerivaliokunnan jäsenten eriaikainen informointi perusteltua ja noudatettiinko asiassa valtion omistajapolitiikkaa linjaavassa periaatepäätöksessä hyväksyttyä menettelytapaa?
– Noudattiko hyvää hallintotapaa se, ettei Solidium Oy kertonut yhdistymissuunnitelmasta, vaikka talouspoliittisen ministerivaliokunnan jäsen erityisesti pyysi tietoa ja monia muita saman valiokunnan jäseniä oli jo aiemmin informoitu teräsyhtiöiden yhdistymisestä, Kalliorinne kysyy.
Hän pitää asiaa niin vakavana, että tämä on ensimmäinen kerta, kun Kalliorinne poliittisella urallaan turvautuu hakemaan ratkaisua poliittisten pöytien ulkopuoliselta taholta.