Kansan Uutisten Viikkolehdessä perjantaina 11.4.
Tataarit aikovat järjestää ensi tiistaina oman kansanäänestyksen asemastaan Krimillä, kertoo Kansan Uutisten Viikkolehti perjantaina.
Alueen kahdesta miljoonasta asukkaasta tataareja on noin 300 000 ja he vastustavat liitosta Venäjään. Tataarien Kurultai eli kansalliskokous vaati viime kuun lopulla vähemmistölle autonomiaa. Krimin uusi hallinto on houkutellut tataareja puolelleen, mutta epäluottamus on suurta. Taustalla ovat karvaat kokemukset Krimin äärivenäläisistä kasakkajärjestöistä sekä Stalinin pakkosiirto vuonna 1944.
Viikon Guardian-suomennos tulee George Monbiotilta. Poliitikkomme ovat delegoineet vallan globaaleille jättiläisille, jotka rakentavat tasapäistävää kulutusideologian maailmaan, hän kirjoittaa jutussa Miten yhtiöt tunkeutuivat päätöksentekoon?
Ruandan kansanmurhan alkamisesta tuli maanantaina kuluneeksi 20 vuotta. Peik Johansson tarkastelee pintaa syvemmältä, mikä oli kansainvälisen median rooli siinä, ettei ulkopuolinen maailma tarttunut tapahtumiin.
Hallitus päätti kehysriihessään 2,3 miljardin euron sopeutuksesta aiemmin tehtyjen 5,5 miljardin päälle. Asiantuntijoiden, muun muassa professori Sixten Korkmanin, mukaan finanssipolitiikan kiristäminen heikentää lyhyellä aikavälillä työllisyyttä. Neuvotteleva virkamies Pekka Tiainen esittää arvion, että kehysriihen työllisyyttä heikentävä vaikutus on ainakin 0,5 prosenttia. STTK:n pääekonomistin Ralf Sundin mukaan sopeuttamisen määrä ensi vuoden osalta on liian suuri.
SAK, STTK ja Akava ottivat viikko sitten myönteisen kannan EU:n ja USA:n neuvotteluihin vapaakauppasopimuksesta. Miksi, kysyy Viikkolehti, koska kansalaisjärjestöjen ja kansainvälisen oikeuden tutkijan Martti Koskenniemen mukaan kysymys on julkisen vallan siirrosta yrityksille. STTK:n kansainvälisten asioiden päällikkö Risto Kousa kuitenkin pitää sopimuksen arvona maailman suurimman vapaakauppa-alueen luomista. Kovaa kritiikkiä kohdanneeseen investointisuoja- ja välimiesmenettelyyn STTK ja SAK eivät ole vielä ottaneet kantaa.
Eurovaalisarjassa ovat tällä viikolla esittelyssä kansanedustaja Merja Kyllönen ja metallimies Faruk Abu Taher.
Veteraaniohjaaja Anssi Mänttärin 20. elokuva on nimeltään Romanssi ja ensi-illassa perjantaina. Mänttäri on taas kerran myös kirjoittanut, leikannut ja tuottanut elokuvansa itse, ja esiintyykin pienessä roolissa. Muuten Romanssi on erilaista Mänttäriä, ei miehinen elokuva, vaan naiset puhuvat aika paljon miehistä. Elokuviensa omarahoitteisuudessa on Mänttärin mukaan se hyvä puoli, että kukaan ei sekaannu missään vaiheessa niiden tekemiseen.
6 296 kilometriä Helsingistä etelään sijaitsee pieni pala Suomea. Länsi-Afrikan Beninissä on kalastajakylä nimeltä Grand Popo ja kylässä suomalais-afrikkalainen kulttuurikeskus Villa Karo. Tapasimme keskuksen johtajan Kwasi Akpladokoun hänen ”toimistossaan” eli verannalla akasiapuiden varjossa.
Happihyppely-sarjassa liikuntasosiologi Hannu Itkonen kertoo, mitkä ovat liikkumattomuuden seitsemän harhaa.
Elina Vainikainen kirjoittaa naisten ja miesten jalkapallosta. Anteeksi nyt, mutta kuka ääliö näitä keksii? hän älähtää äsken näkemästään mainosta, jossa liigaseura markkinoi ”nappulatoimintaa pojille ja prinsessafutista tytöille”.