EU:n talouskomissaari, keskustan eurovaaliehdokas Olli Rehn avasi perjantaina vaalikampanjansa Helsingin Bottalla. Rehnin avauspuheessa kyytiä saivat varsinkin Perussuomalaiset.
– Kevään eurovaaleja ei ratkaista kepeillä sutkauksilla, vaan suomalaisella asialinjalla – eli esittämällä painavia näkemyksiä ja realistisia ratkaisuja Euroopan ja Suomen ongelmiin, Rehn aloitti.
Rehn korosti EU:n roolia rauhan takaajana ja ylisti sen toimintaa Venäjän ja Ukrainan kriisin ratkaisemiseksi rauhanomaisesti. Hänen mukaansa laajempi kriisi on mahdollista välttää, jos Venäjä ei kärjistä sitä.
”Populistit ampuvat omaan jalkaan”
– Kriisin valossa ne populistit ja ääriryhmät, jotka yrittävät murentaa EU:n toimintakykyä, ampuvat Eurooppaa omaan jalkaan. Yhtenäisyys kriisitilanteessa on Euroopan tärkein valtti. Kaikki EU-maat ovat liian pieniä pärjätäkseen yksin idän ja lännen jättiläisille.
– Britannian populistipuolueen johtaja Nigel Farage on mennyt pisimmälle, kun hän sanoi, että ”EU:lla on verta käsissään”. Väite on väärä ja perin juurin Euroopan etujen vastainen. Siksi on kysyttävä, jakaako Faragen ryhmätoveri ja Suomen eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Timo Soini englantilaisen aateveljensä näkemyksen?
”Letkut irti – poliittista eutanasiaa”
Talouskriisistä Rehn sanoi pahimman olevan ohi. Euroopan talous on toipumassa kriisistä ja jatkaa elpymistään. Irlanti ja Espanja jättivät vuodenvaihteessa velkaohjelmansa taakseen ja Portugali seuraa keväällä. Myös Kreikan taloudessa on koettu käänne parempaan.
– Eräät tahot Suomessakin vaativat taannoin ”letkut irti” -politiikkaa, viitaten Kreikkaan, ja saivat sille kannatusta. Mutta miten olisi käynyt? kysyi Rehn perussuomalaisten puheita tarkoittaen.
– Sellainen poliittinen eutanasia olisi johtanut euron hajoamiseen ja taloudelliseen romahdukseen, jonka ankarat sosiaaliset ja poliittiset seuraukset olisivat langenneet ruhjovalla tavalla ja jakavalla voimalla koko eurooppalaisen yhteistyön ja yksittäisten ihmisten päälle.
– Mitenhän kävisi nyt Venäjän painostaessa, jos EU olisi syvästi jakautunut ja kykenemätön yhteistyöhön? Ja mikä olisi pienen Suomen asema nyt vallitsevassa taloudellisen ja poliittisen epävarmuuden tilassa?