Fazer ilmoitti maanantaina aloittavansa yhteistoimintaneuvottelut, jotka koskevat Hyvinkään ja Ulvilan leipomoiden koko henkilöstöä. Yt-neuvotteluissa on uhattuna 146 ihmisen työpaikka, sillä Fazer suunnittelee lopettavansa Hyvinkään ja Ulvilan leipomot.
Viime viikolla isoista yt-neuvotteluista henkilöstön vähentämiseksi ja Rovaniemen leipomon sulkemiseksi ilmoitti Vaasan Oy. Kumpikin leipomojätti perustelee henkilöstön vähentämistarvetta kauppojen paistopisteillä. Myymälöissä paistetun leivän osuus kulutuksesta kasvaa ja pakatun leivän osuus pienenee.
Työntekijöille Fazerin ilmoitus tuli yllätyksenä.
– Jotain merkkejä on ollut ilmassa, kun Fazer on viime vuosina keskittänyt toimintaansa ja toisaalta lisännyt isoihin kauppoihin pieniä lähileipomoita, mutta silti tämä tuli meille yllätyksenä. Kyllä tämä hiljaiseksi vetää, Ulvilan leipomon työntekijöiden pääluottamusmies Janne Raita sanoo.
Ulvilan leipomossa työskentelee tällä hetkellä 73 ihmistä, joista työntekijöitä on 71. Heistä osa-aikaisia on alle 20.
Aidot neuvottelut käytävä
Työntekijät lähtevät yt-neuvotteluissa siitä, että kaikki vaihtoehdot toiminnan jatkamiseksi käydään aidosti läpi, vaikka viime vuosina vastaavanlaiset yt-ilmoitukset ovatkin lähes poikkeuksetta johtaneet yksiköiden lopettamispäätöksiin.
Hyvinkään leipomon 73 ihmisestä 68 on työntekijöitä, ja heistä 55 on vakituisessa ja kokoaikaisessa työsuhteessa.
– Ollaanhan me odotettu, koska tämä napsahtaa meidän kohdalle, silti tällainen uutinen tulee aina yllätyksenä ja järkytyksenä, Hyvinkään leipomon työntekijöiden pääluottamusmies Hannu Laine sanoo.
Fazerin muut leipomot sijaitsevat Vantaalla, Lahdessa, Lappeenrannassa ja Oulussa. Lisäksi Fazerilla on 47 myymälöiden tiloissa sijaitsevaa lähileipomoa, joissa leipurit leipovat paikan päällä.
SEL ei hyväksy leipomojättien ratkaisuja
Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL:n mielestä suuret Suomessa toimivat leipomokonsernit Fazer ja Vaasan käyttävät vääriä lääkkeitä kamppaillessaan leivän myynnin laskua ja kauppojen paistopisteiden lisääntyvää myyntiä vastaan. SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen toivoo, että kumpikaan leipomokonserni ei sorru näiden yt-neuvotteluiden seurauksena siirtämään tuotantoa tehtäväksi ulkomaisiin yksiköihin.
– Irtisanomisten ja leipomoiden sulkemisen sijaan yritysten tulisi panostaa tuotekehitykseen ja siihen, että kuluttajat saisivat ostaa kaupasta mahdollisimman tuoretta leipomossa leivottua leipää, Kuntonen sanoo.
Kuntosen mukaan paistopisteiden suosio perustuu virheelliseen mielikuvaan siitä, että niiden vasta paistettu leipä on tuoretta. Tosiasiassa tuote on voitu tehdä kuukausia vanhasta pakasteesta, joka on useimmiten ulkomaalaista alkuperää.
– On hyvä, että paistopistetuotteiden ikä ja alkuperä ovat viime viikkoina nousseet julkiseen keskusteluun. Kotimaisilla leipomoilla ja kaupparyhmillä olisi nyt mahdollisuus lisätä kuluttajien luottamusta ilmoittamalla selkeästi valmistusmaan ja pääraaka-aineiden alkuperämaan lisäksi myös tuotteen tosiasiallinen valmistuspäivä, jotta kuluttaja voi valita kaupan hyllystä turvallista, tuoretta ja työllistävää kotimaista ruokaa, Kuntonen esittää.