Ay-liikkeen Ääniä Suomesta -eurovaalitutkimuksen mukaan selvä enemmistö suomalaisista palkansaajista toivoisi EU:lta aktiivisempaa otetta työntekijöiden oikeuksiin liittyvissä kysymyksissä. Palkansaajat haluaisivat Euroopan unionin tasoisella lainsäädännöllä määriteltävän kaikille työntekijöille vähimmäistasoiset työehdot ja irtisanomissuojan sekä enimmäistyöajan.
Palkansaajaliikkeen yhteisen Ääniä Suomesta-kampanjan toimeksiannosta Aula Research Oy toteutti ammattiliittojen jäsenten parissa tutkimuksen Europarlamenttivaaleihin liittyen. Tutkimukseen osallistui 2 224 vastaajaa 26 ammattiliitosta.
Ääniä Suomesta -kampanjan tavoitteena on tuoda esiin Euroopan parlamentin merkitys suomalaiselle työlle ja työntekijöille sekä kannustaa jäsenistöä äänestämään eurovaaleissa. Kampanja aloitti maanantaina aluekiertueensa Helsingistä.
Ei puolue, vaan henkilö
– Euroopan unionissa päätetään suuri osa suoraan suomalaisen palkansaajan arkeen vaikuttavista asioista. Siksi onkin tärkeätä, että palkansaajat käyttävät äänioikeuttaan EU-vaaleissa, ja saamme Brysseliin henkilöitä jotka tuntevat suomalaista työelämää ja palkansaajan arkea, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sanoi maanantaina.
Vastaajat eivät pidä europarlamenttivaaleja yhtä mielenkiintoisina kuin esimerkiksi eduskuntavaaleja. Silti vaalien äänestysinto näyttää aiempaa lupaavammalta. 43 prosenttia vastaajista kertoo äänestävänsä varmasti ja 28 prosenttia todennäköisesti. Erityisesti vanhemmissa ikäryhmissä ja korkeammilla koulutustasoilla äänestysinto on korkealla.
Europarlamenttivaaleissa 57 prosenttia vastaajista valitsee ehdokkaansa tämän henkilökohtaisten mielipiteiden perusteella ja vain 36 prosentilla puoluetausta ratkaisee. Yli kolmasosa vastaajista ei vielä tutkimuksen tekohetkellä tiennyt, minkä puolueen ehdokasta he aikovat äänestää.
Vaikea ja tehoton
Tutkimuksen perusteella Euroopan unioni näyttäytyy suomalaisille palkansaajaliikkeen jäsenille vaikeasti ymmärrettävänä ja tehottomana. Jäsenet tunnistavat hyvin Euroopan unionin tuomista hyödyistä matkustamisen helpottumisen ja työvoiman liikkuvuuden parantumisen.
Vastaajat toivovat europarlamentaarikkojen panostavan tulevaisuudessa enemmän sosiaali- ja terveysasioihin, työntekijöiden oikeuksiin liittyviin kysymyksiin sekä ympäristöasioihin. 72 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että EU:lla tulisi olla kaikkia jäsenmaita sitova, vähimmäistasoinen työntekijöiden irtisanomissuoja. Työaikadirektiivin uudistaminen työntekijöiden tarpeita paremmin vastaavaksi saa myös selkeän tuen, 62 prosenttia vastaajista on täysin tai jokseenkin samaa mieltä, että EU:lla tulee olla yhtenäinen työaikalainsäädäntö, joka rajaa enimmäistyöajat.
Työaikadirektiivi laadittava
Lisäksi palkansaajat toivovat rahoitusmarkkinoiden ja pankkien sääntelyn lisäämistä, sekä äkillisen rakennemuutoksen yhteydessä EU:n rakennerahastoista tukea alueiden kilpailukykyyn ja työllisyyteen liittyen.
– Kyselyn mukaan palkansaajat haluavat EU-tason vaikuttamista työelämän eri osa-alueisiin. On hyvä, että saman kyselyn mukaan selvä enemmistö ymmärtää myös äänestämisen merkityksen vaikutuskanavana näihin tärkeisiin asioihin. EU:n tulisikin vaalien jälkeen ryhtyä toimiin työaikadirektiivin ja irtisanomissuojan vähimmäistason suhteen, jotta se vastaisi kansalaistensa toiveisiin, STTK:n Antti Palola korosti.