Veronkierron estäminen ja työllisyyden edistäminen ovat tärkeimmät teemat EU-vaaleissa. Niitä pitää erittäin tärkeinä yli 80 prosenttia ja melko tärkeinä miltei kaikki loput vastaajista poliittisten vaikuttajien parissa tehdyssä tuoreessa tutkimuksessa. Tutkimuksen toteutti Aula Research maalis-huhtikuussa ammattiliitto JHL:n toimeksiannosta. Vastaajat, joita oli 1 362, ovat eurovaaliehdokkaita, kansanedustajia, politiikan taustavaikuttajia, kunnanvaltuutettuja ja puoluepiirien luottamushenkilöitä.
Kolmanneksi tärkeimmäksi kyselyssä nousi syrjäytymisen estäminen.
Vaikuttajilta kysyttiin, kuinka tärkeäksi he kokevat tiettyjen teemojen edistämisen EU:ssa. Vaihtoehtoja annettiin viisi. Ne koskivat tuloeroja, syrjäytymistä, veronkiertoa, investoimista julkisiin palveluihin sekä työllisyyttä.
Tuloerojen kaventamista ja investointeja julkisiin palveluihin piti tärkeänä yli puolet vastanneista.
JHL:n mukaan suomalainen konsensus on voimissaan kolmen kärkiteeman osalta. Vastauksista ei löydy merkittäviä eroja eri ryhmien välillä. Puoluekannasta, poliittisesta asemasta ja kotiseudusta riippumatta veronkierron estäminen, työllisyyden edistäminen ja syrjäytymisen ehkäiseminen on tärkeää lähes jokaisen vaikuttajan mielestä.
Keskusta ja kokoomus erottuvat
Sen sijaan tuloerojen vähentäminen ja investoiminen julkisiin palveluihin jakoivat vastaajia puoluekannan mukaan. Tässä keskusta ja kokoomus erottuivat muista. Poliittinen tehtävä tai asema ei puolestaan tuonut vastauksiin merkittäviä eroja.
Tuloerojen kaventaminen oli valtakunnan tason poliitikkojen ryhmässä erittäin tai melko tärkeää vasemmistoliittolaisille (100 %), vihreille (100 %), sosialidemokraateille (96 %), kristillisdemokraateille (83 %), perussuomalaisille (76 %) ja RKP:läisille (67 %).
Keskustan vastaava luku oli 44 prosenttia ja kokoomuksen 33 prosenttia. Keskustalaisista puolet valitsi vaihtoehdon ei kovin tärkeää. Kokoomuslaisista vastaajista joka neljäs ei pitänyt tuloerojen kaventamista lainkaan tärkeänä.
Aluevaikuttajien vastaukset poikkesivat keskustan ja kokoomuksen kohdalla valtakunnallisista poliitikoista: alueiden keskustalaisista peräti 83 prosenttia piti tuloerojen kaventamista erittäin tai melko tärkeänä. Kokoomuslaisista ajatteli näin alueilla 44 prosenttia, ja 13 prosenttia valitsi vaihtoehdon ei lainkaan tärkeää.