Vasemmistoliiton kansanedustaja Annika Lapintie pahoittelee sitä, että Suomi jättäytyy statistiksi EU:n rahoitusasioissa. Tällä hän kommentoi EU:n valtiovarainministereiden eilistä päätöstä, jonka mukaan rahoitusmarkkinavero tulisi voimaan viimeistään vuonna 2016.
– EU:n merkittävät valtionvarainministerit ovat sopineet rahoitusmarkkinaveron käyttöönotosta viimeistään vuonna 2016. Tämä on toiveita herättävä uutinen, kun myös vasemmiston pitkään ajama hanke vihdoin etenee, Lapintie toteaa tiedotteessaan.
Hän pitää rahoitusmarkkinaveron säätämistä välttämättömänä rahatalouden heilahtelujen hillitsemiseksi, jotteivät heilahtelut heijastuisi reaalitalouteen työttömyytenä.
– Veron tuottoa voidaan käyttää näiden vaikutusten vaimentamiseen sekä oikeudenmukaisuuden edistämiseen, Lapintie sanoo.
Kokoomus vastustaa
Monista muista EU-maista poiketen Suomi ei aio ottaa rahoitusmarkkinaveroa käyttöön.
– Kokoomuksen ja muun oikeiston vastustuksen vuoksi Suomi ei ole ollut edes mukana valmistelemassa tätä veroa ja sen sisältöä, Lapintie sanoo.
– Ideologinen irtisanoutuminen koko Euroopan vakaudelle ja hyvinvoinnille tärkeästä ja keskeisestä hankkeesta kertoo paljon Suomen kokoomuksen arvoista ja halusta päästä mukaan pöytiin, joissa oikeita päätöksiä tehdään.
Veroa on valmisteltu Saksan ja Ranskan johdolla 11 EU-maan voimin.
– Jos ja kun vero astuu voimaan näissä maissa, Suomen tuskin sallitaan jäävän loputtomiin vapaamatkustajaksi ulkopuolelle, Lapintie arvioi.
– Itse asian kannalta voi tosin olla hyvä, että Suomen kokoomus ei nyt pääse hanketta sen valmisteluvaiheessa mitenkään vesittämään. Suomi joutuu kumminkin sitten aikanaan ota tai jätä -tilanteessa nielemään valmiin veron sellaisenaan kaikkine karvoineen.
Harmaan talouden torjuntaa
Lapintie korostaa sitä, että rahoitusmarkkinavero on keskeisessä osassa Euroopan harmaan talouden ja veroparatiisien torjunnassa. Hän pitää harmaata taloutta yhtenä EU:n suurimmista ongelmista.
EU:n laajuisen rahoitusmarkkinaveron tuotoksi arvioidaan 30-35 miljardia euroa vuodessa.
– Tuotto riippuu kuitenkin veron tasosta ja laajuudesta. Erityisen tärkeää olisi saada mukaan riittävässä laajuudessa johdannaiskauppa, joka on kaikkein alttein heilahteluille. Tavoitteena tulee olla mahdollisimman tehokas vero, Lapintie arvioi.
Suomessa veron käyttöönottoa ovat ajaneet SDP, vasemmistoliitto ja Vihreät.