Lentoyhtiöillä ei mene näinä aikoina kovin hyvin. Suomen sinivalkoinen Finnair on alkuvuoden tuloksensa perusteella edelleen laskukiidossa. Nokka ei ole noussut, vaikka yhtiö on jo kovalla kädellä leikannut kulujaan.
Toimitusjohtaja Pekka Vauramon mukaan alkuvuosi on ollut Finnairille erittäin vaikea. Niin liikevaihto kuin tuloskin ovat tippuneet edellisvuodesta. Lomalennot eivät taantuvan talouden oloissa täyty ja kotimaan liikematkustajat pysyvät maan pinnalla.
Henkilökunnalle aika on ankea ja yt-neuvottelut seuraavat toisiaan. Säästöneuvottelut Suomen lentoemäntä- ja stuerttiyhdistyksen (SLSY) kanssa päättyivät äskettäin ilman tulosta ja lentäjien neuvotteluiden takaraja on kesäkuussa. Finnair tavoittelee henkilökunnastaan 35 miljoonan euron säästöjä. Jos henkilöstö ei suostu, Finnair uhkaa palkata työvoimaa huonommin ehdoin muualta. Finnairin johdon tiukka asenne voi johtaa mittaviinkin mielenilmauksiin.
Tilanne on niin yhtiön kuin sen henkilökunnan kannalta vaikea. Hankala neuvottelutilanne on johtanut nyt myös jonkinlaiseen repeämään matkustamohenkilöstön riveissä. Muutama ammattiyhdistyksen jäsen on irtautunut SLSY:stä ja ilmoittanut perustaneensa uuden liiton ja he ovat valmiit suostumaan Finnairin johdon tarjoamiin ehtoihin kuten palkkojen alentamiseen ja työaikamuutoksiin.
Yleensä yhteisen rintaman rikkomisesta hyödyn korjaa vastapuoli eli työnantaja. Rintamakarkuruus voi johtaa myös vastatoimenpiteisiin, joista taas kärsii myös työnantaja.
Hyvin ei mene muillakaan lentoyhtiöillä. Suomessa toimintojaan viime vuosina lisännyt lentoyhtiö Norwegian ilmoitti tehneensä viime kuukausina niin ikään suuret tappiot. Yhtiön mukaan tappiolliseen toimintaan syinä ovat ankara kilpailu, myöhästymiset sekä Norjan kruunun heikentyminen. Myös Norwegianilla on avoin kiistatilanne matkustamohenkilöstönsä kanssa, joten laaja lakko siellä on mahdollinen.