Itäisessä Ukrainassa valtaa pitävät asekaartit väittävät saaneensa yli 90 prosentin tuen viime sunnuntain kansanäänestyksessä. Tuen mille? Äänestäjille oli epäselvää, oliko kyseessä itsenäisten ”kansantasavaltojen” perustaminen, liittyminen Venäjään vai joku muu.
Näillä kansanäänestyksillä ei ole edes mielipidetiedustelun arvoa. Ne olivat alkeellisesti järjestettyjä eivätkä Ukrainan yhtenäisyyden kannattajat uskaltautuneet vaaliuurnille väkivallan pelossa.
On pelottavaa, ettei Ukrainan kriisi ole enää kenenkään hallinnassa. Venäjän Krim-operaatio rohkaisi Itä-Ukrainan separatisteja omaan askeleeseensa, mutta Vladimir Putinia he eivät enää kuuntele. Putin yritti viime hetkellä estää kansanäänestykset, mutta hänen vetoomuksensa kaikuivat kuuroille korville. Alkuviikolla Venäjä kuitenkin ilmoitti kunnioittavansa joka suhteessa laittomien kansanäänestysten tuloksia.
ETYJ on ainoa taho, jonka kriisin osapuolet voivat nähdä puolueettomana.
Kaappauksella valtaan noussut Ukrainan virallinen johto on voimaton ja neuvoton. Se on järjestänyt sekavia operaatioita riisuakseen aseet itäisen Ukrainan kapinallisilta, mutta tuloksena on ollut vain tappioita ja kuolonuhreja. Kiova ei tiedä, mitä tekisi. Maan hallituksen vastuulla on järjestys ja turvallisuus koko maassa, mutta voimankäyttöä hillitsee pelko Venäjän reaktiosta eikä neuvotteluyhteyttä osapuolten välillä ole.
Itäisen Ukrainan tilanne muistuttaa kauhistuttavalla tavalla 1990-luvun Jugoslavian hajoamissotien alla vallinnutta asetelmaa. Kansallismielisyyttä lietsotaan, uhotaan taistelusta loppuun saakka, asekaarteja muodostetaan. Väkivaltaa on jo puolin ja toisin käytetty niin paljon, että alue on liukumassa täysimittaiseen sisällissotaan. Vain 20 vuodessa sisällissotien julmuudet ja kauheudet ovat unohtuneet.
Kiovan uusi hallinto lupasi heti valtaan noustessaan presidentinvaalit 25. toukokuuta. Määräpäivään on runsas viikko aikaa.
Ukraina tarvitsee propagandististen kansanäänestysten sijaan oikeat vaalit. On erittäin kummallista, että maan nykyjohtoa laittomana ja fasistisena pitävä Venäjä yrittää estää uuden laillisen hallinnon muodostamisen. Vaalit on pidettävä ja Venäjän on käytettävä vaikutusvaltaansa, jotta laillinen äänestys voidaan järjestää koko maan alueella.
ETYJ on laatinut nelikohtaisen tiekartan kohti rauhaa. Senkin päätepisteenä ovat vapaat ja rehelliset presidentinvaalit ensi viikon sunnuntaina. ETYJ lähettää niihin tuhat tarkkailijaa.
Sitä ennen ETYJ:n mukaan on lopetettava kaikki väkivalta ja provosointi, riisuttava omatekoiset kaartit aseista ja käynnistettävä kansallinen vuoropuhelu hallituksen, parlamentin ja alueiden välillä.
Suunnitelma herättää toivoa, sillä ETYJ on ainoa taho, jonka kriisin osapuolet voivat nähdä puolueettomana ja tiekartalla on Venäjän, USA:n ja EU:n tuki. Myös Kiovan hallituksen on tartuttava siihen enemmän verenvuodatuksen estämiseksi.
Presidentinvaalit ovat hyvä alku, mutta Ukraina tarvitsee nopeasti myös vaaleilla valitun parlamentin ja hallituksen.