Kun äänestää vasemmistoliiton ehdokasta eurovaaleissa, äänestää Euroopan parlamentin GUE/NGL-ryhmää.
GUE/NGL on kahden ryhmän liitto. GUE on Euroopan yhtyneen vasemmiston konfederaatioryhmä. Siihen kuuluvat Keski- ja Etelä-Euroopan parlamenttiin valittujen vasemmistolaisten puolueiden parlamentaarikot. NGL, Pohjoismaiden vihreä vasemmisto, taas sisältää nyt Ruotsin vasemmistopuolueen ja Tanskan Enhetslistenin edustajat sekä jatkossa mahdollisesti myös Suomen vasemmistoliiton edustajat. NGL ei kuitenkaan ole puhtaasti alueellinen ryhmä, sillä siinä toimivat perinteisesti epävirallisesti myös Britannian Sinn Fein ja hollantilaiset vasemmistomepit.
Euroopan tason puolue on Euroopan vasemmistopuolue. Siihen eivät kuitenkaan kuulu kaikki GUE/NGL-ryhmän puolueet.
Nykyisistä mepeistä suurin osa on ehdokkaina myös puolentoista viikon kuluttua pidettävissä vaaleissa. Ryhmä kuitenkin uudistuu rajusti, jos kyselytutkimusten ennusteet toteutuvat. Nykyisen 35:n sijaan ryhmään tulisi jopa yli 50 parlamentaarikkoa.
Seinät leveällä
Eriseuraisuus ei ole europarlamenttiryhmässä samanlainen ongelma kuin kansallisessa eduskunnassa, jossa hallitus–oppositio-asetelma edellyttää tiukkaa ryhmäkuria. Europarlamentissa komissio ei vastaa hallitusta eikä missään ryhmässä päästä sataprosenttiseen ryhmäkuriin.
Vasemmiston ryhmässä, kuten kaikissa europarlamentin ryhmissä, on katto korkealla ja seinät leveällä. GUE:ssa on mukana esimerkiksi hyvinkin dogmaattisia kommunistipuolueita ja toisaalta moderneja punavihreitä puolueita.
Kyselytutkimuksista on laskettavissa, että dogmaattisten puolueiden edustajat kuitenkin jäisivät ryhmässä marginaaliin vaalien tuloksena ja voittajia olisivat niin sanotut modernit punavihreät puolueet. Se olisi esimerkiksi vasemmistoliiton kannalta positiivista kehitystä ryhmän toimivuudessa.
Eurooppalaiset ennusteet kertovat, että ryhmän pääluku nousisi runsaaseen 50:een nykyisestä 35:stä. Parhaimmillaan, maaliskuussa, näytti jopa siltä, että ryhmä tuplaantuisi.
Epävarmoja elementtejä kuitenkin on. Esimerkiksi Italiasta, josta nyt ei ole yhtään meppiä, oli välillä tulossa viisikin, välillä nolla meppiä ryhmään. Iso heilahdus johtuu paljolti äänikynnyksestä.
Hyviin asemiin
Vasemmistoliiton europarlamenttiryhmän GUE/NGL:n suomalainen apulaispääsihteeri Sanna Lepola arvioi, että suomalaisella parlamentaarikolla on hyvät mahdollisuudet päästä merkittävään asemaan niin vasemmiston ryhmässä kuin parlamentissa.
– Pohjoismaisilla on kovan työntekijän maine. Tämä vaikuttaa paljon silloin, kun luottamustehtäviä jaetaan, etenkin ryhmän sisällä, Lepola sanoo.
Hän muistuttaa myös siitä, että suomalaisen mepin rooli pienessä ryhmässä on paljon näkyvämpi kuin suuressa ryhmässä.
– Esimerkiksi valiokunnan koordinaattorin roolin saaminen on pienessä ryhmässä todennäköisempää suomalaiselle kuin isossa ryhmässä. Koordinaattorit edustavat ryhmää koordinaattoreiden kokouksissa, joissa jaetaan esimerkiksi mietinnöt ja lausunnot ryhmille valmisteltaviksi.
Siihen, millaiseen asemaan ryhmässä nousee, vaikuttaa myös koko parlamentin kokoonpano. Ryhmä saanee ainakin yhden tai kaksi valiokunnan puheenjohtajuutta ja useamman varapuheenjohtajuuden.
– Näissä vaikuttaa aina mepin erikoisosaaminen ja kiinnostuneisuus, Lepola sanoo.
Kansalaisten Eurooppa
Lepolan mukaan ryhmän valtuuskuntia eli kansallisia puolueita yhdistää yhteinen visio: Eurooppa on olemassa kansalaisia varten – kansalaiset eivät Eurooppaa varten. Tärkein tavoite on tavallisten ihmisten oikeuksien puolustaminen eliittien, talousmarkkinoiden ja ylikansallisten yritysten valtaa vastaan.
– Vastustamme nykyisen kaltaista talouskuripolitiikkaa, joka vain pahentaa eurooppalaisten taloudellista ahdinkoa. Edistämme suvaitsevaisuutta ja tasa-arvoa ja puolustamme ihmisoikeuksia, demokratiaa. Vastustamme EU:n militarisoimista ja peräänkuulutamme kriisien rauhanomaista ratkaisua ja aseistariisuntaa, Lepola luettelee.
Erilaisia linjauksia
NGL on autonominen osa GUE:n sisällä. Se on poliittisesti itsenäinen ja muun muassa päättää omasta äänestyskäyttäytymisestään ja linjauksistaan.
Asia, joka vahvimmin jakaa GUE/NGL-ryhmän puolueita on suhtautuminen EU:n syvempään ja laajempaan integraatioon.
– Meillä on kansallisia valtuuskuntia, jotka haluavat nykyistä enemmän integraatiota, on niitä, jotka ovat tyytyväisiä nykyiseen tilaan, ja niitä, jotka haluavat nykyistä vähemmän integraatiota.
NGL on lisäksi kriittinen jatkuvasti kasvavaa EU budjettia kohtaan, kun GUE jopa pitää EU:n budjettia liian pienenä. NGL myös korostaa ympäristökysymyksiä ja sukupuolten välistä tasa-arvoa.
– Kaikissa jäsenmaissa sukupuolten tasa-arvon edistäminen ei vasemmistopuolueissakaan ole prioriteettilistan kärkipäässä, Lepola toteaa.
Perjantaina 16.5. ilmestyneessä Kansan Uutisten Viikkolehdessä esitellään europarlamentin vasemmistoryhmään kuuluvat puolueet sekä kerrotaan tarkemmin puolueryhmien roolista päätöksenteossa.