Lisäydinvoiman rakentaminen Suomeen on vaikeuksissa. Fennovoima tuskailee suomalaisten omistusosuuden ja uuden luvan kanssa. Teollisuuden Voiman ristinä taas on rajusti myöhässä oleva Olkiluodon kolmosvoimala sekä jo luvan saanut Olkiluoto nelonen.
Veikkaukset Olkiluoto kolmosen valmistumisajasta on lopetettu. Sen ennustamiseen aletaan tarvita jo maagisia kykyjä. Todennäköisesti pitkävedossakin on helpompi saada osuma, kuin arvuutella, milloin TVO:n kolmonen kytketään sähköverkkoon.
Itse asiassa ydinvoiman lisärakentaminen on kokonaan vaakalaudalla. Sähkön tarve on teollisuuden rakennemuutoksen myötä vähentynyt ja markkinoilla alkaa kohta olla jopa ylikapasiteettia.
Ilmeisesti aika hyvin linjassa tapahtuneen kehityksen kanssa on, että TVO pyytää nyt lisäaikaa jo periaatepäätöksen saaneelle nelosvoimalalle. Yhtiön mukaan pääsyy aikalisään on kolmosreaktorin rakentamisen viivästyminen useilla vuosilla.
TVO voi toki saada jatkoajan, mutta sen aikana on ihan mahdollista, että neloshanke kaatuu raha- ja tekijäpulaan. Kahden ydinvoimalan rakentaminen yhtä aikaa on mille tahansa yritykselle ylivoimainen tehtävä. Lisäajan pyytämisestä voisikin päätellä, että Olkiluoto kolmosen valmistuminen kestää vielä vuosikausia. Ehkä se joskus on valmis.
Lisäajan myöntäminen TVO:n nelosvoimalan rakentamisluvan hakemiselle on viime kädessä eduskunnan käsissä. Mielenkiintoista on nähdä, mitä tekevät vihreät, jotka ovat koko ajan olleet lisäydinvoimaa vastaa?
Vihreiden kohtalon hetket hallituksessa ovat muutoinkin käsillä viimeistään loppukesästä, kun hallituksen Fennovoiman ydinvoimalan periaateluvan muuttaminen tulee hallituksen käsittelyyn. Tällaisen Aamulehden kertoman aikataulun vahvisti tiistaina Ylen aamu-tv:n haastattelema elinkeinoministeri Jan Vapaavuori.
Periaatelupa ei ole ainoa Fennovoiman ongelma. Hankkeen takana ei edelleenkään ole selkeää suomalaisomistusta. Ilman sitä tämä hanke ei etene, vaikka muutos periaatelupaan vielä tulisikin tiukan äänestyksen jälkeen.
Lupien kanssa tempoilu alkaa muistuttaa huonoa farssia, jossa tekijätkään eivät oikein tiedä, mitä ovat tekemässä.