Vasemmistoliiton puheenjohtaja, itähelsinkiläinen kansanedustaja Paavo Arhinmäki antaa ”täyden tukensa” JHL:n mielenilmaukselle ja kävelee tänään tiistaina eduskuntaan kotoaan.
– Palmian yhtiöittäminen merkitsisi pidemmällä tähtäimellä palkkojen alentumista jo valmiiksi pienipalkkaisilla aloilla. Lakko on viimeinen ja kovin työntekijöille keino kertoa mielipiteensä, hän totesi facebookissa aamulla.
Arhinmäkeä ihmetyttää median luoma kuva päivän lakosta, joka pysäyttää Helsingin metron ja raitiovaunut, sulkee joitakin päiväkoteja ja vaikuttaa kouluruokailuun.
– Media luo kauhukuvia, kun yhtenä päivänä joukkoliikenne tökkii ja lapset joutuvat syömään kylmää ruokaa. Kokoomuslaiset poliitikot ovat pöyristyneitä siitä, että työntekijät ilmaisevat mielipiteensä ”normaaleista yhtiöjärjestelyistä”, hän kuvailee
– Itse annan täyden tukeni JHL:n lakolle. Tuen lakkoa kävelemällä tänään täältä ”Itä-Helsingin sumpusta” eduskuntaan välikysymyskeskusteluun.
Arhinmäki asuu Herttoniemenrannassa, josta on matkaa eduskuntaa noin kahdeksan kilometriä ja aikaa siihen kannattaa varata noin puolitoista tuntia.
Mielellään lenkkarit
Myös viikolla Helsingissä asuva tamperelainen kansanedustaja Anna Kontula aikoo kävellä tiistaina.
– Puen lenkkarit mielelläni, kun näen ammattiliitolta löytyvän ruutia puolustaa heikennyksiltä niitä duunareita, joiden palkat jo muutenkin hipovat valtakunnan pohjia. Ehkä päivän lakko auttaa ihmisiä ymmärtämään, kuinka oleellisesti nämä käsiparit vaikuttavat meidän kaikkien arkeen, Kontula kirjoittaa.
– Siivoojan hommia olen tehnyt vain yksityisellä puolella, mutta en todellakaan toivo niitä työehtoja kenellekään.
Hän toteaa, että vaikka työntekijät juoksivat ja jättivät nurkat luuttuamatta, silti useimmat eivät selviytyneet maksettujen työtuntien puitteissa, vaan hoitivat työt loppuun omalla ajallaan.
Yhden päivän tekopyhyys
Vasemmistoliiton helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Anna Vuorjoki suomii kokoomusta.
– Kokoomuksen retoriikka, että lakko osuu heikoimpiin eli lapsiin, kuulostaa kyllä aika tekopyhältä. Onko kokoomuksessa mietitty, miten lapsiin vaikuttaa, jos pieniä palkkoja alennetaan vielä pienemmiksi? hän kysyy.
– Ei yksi päivä ilman lämmintä ruokaa käännä kenenkään lapsen kehityksen suuntaa. Sen sijaan jos vanhemmat joutuvat laskemaan ruokakaupassa senttejä viikosta ja kuukaudesta toiseen, voivat seuraukset olla paljon kauaskantoisemmat.
Kaupunginvaltuutettu Veronika Honkasalo (vas.) ihmettelee kaupunginhallituksen kokoomuslaisen puheenjohtajan Tatu Rauhamäen puheita aamutv:ssä. Tämä totesi kokoomuksen haluava tehdä palveluista kustannustehokkaita, koska kaikesta joudutaan säästämään.
– Tuhannet ihmiset ovat tässä kaupungissa Tatun kanssa eri mieltä. Syyttäkää siis lakosta johtoa, älkää pienituloisia, Honkasalo kirjoittaa.
Varavaltuutettu, työelämän tutkija Anu Suoranta (vas.) muistuttaa, että yhtiöittämisuhan alla oleva Palmia on tuottanut vuodesta toiseen voittoa.
– Siitähän juuri kannattaakin säästää, hän vinoilee ja muistuttaa Blue Service Partnersin palvelun heikkouksista Espoossa
– Vesikeittoa ja likaisia lakanoita. Peruspalvelut maksavat, ja niiden pitääkin maksaa. Palmia muuten tuottaa eurolla kouluruoka-aterian. Mistä kohtaa ajattelit, että siinä on liikaa laskutuksessa? hän kysyy Palmian työntekijöiden tuottavuutta epäilleeltä.
Suoranta lähettää myös Tatu Rauhamäelle terveisiä:
– Lapsikin sen tietää, että työ on arvokasta. JHL: n mielenilmaisulla tavoitellaan sitä, ettei kokoomus pääse halventamaan mm. siivoojien työtä yhtiöittämällä.
Anarkistina loukkaantuisin
Helsinkiläinen kansanedustaja Silvia Modig (vas.) ihmettelee, missä on medialukutaito.
– Vai onko tämä kokoomuksen omaa trollausta oikein porukalla levittää yksittäistä nimetöntä nettiviestiä ja pelotella vanhempia että paha anarkisti-setä vie sun lapsen kylmänkin välipalan? hän kysyy.
– Muu voi mennä lukutaidottomuuden piikkiin mutta Vuosaaren kokoomuksen puheenjohtaja on jo moneen otteeseen nimennyt kaikki anarkistit, myös trollausuutisten mielikuvitussellaiset, vasemmistolaisiksi. Jos mä olisin anarkisti, mä saattaisin loukkaantua.