Päihteiden tilalle parempaa tekemistä
Vankilasta vapautuneen voi olla vaikeata saada pankkitiliä tai sähköisiä asiakastunnisteita, asunnosta puhumattakaan. Lukuisat järjestöt ympäri Suomen auttavat vankeja sopeutumaan arkeen.
– Yhtäkään vankia ei pystytä auttamaan, jos hän itse ei lähde täysillä mukaan kuntoutukseen, Vapauteen hallitusti -projektin (VaHa) työntekijä Sakari Pihlaja tokaisee.
Jyväskylän VaHa-projektissa toimii viisi järjestöä, jotka auttavat vapautuvia vankeja muun muassa asunnon ja työpaikan saannissa.
Pihlajan mukaan vanki vapautuu liian usein ei-mihinkään.
– Vankiloissa on hyviä kuntoutusohjelmia ja niiden myötä vangit motivoituvat elämänmuutokseen. Ongelmana on, että vankilan ja yhteiskunnan palvelut eivät kohtaa vapautumispäivänä, Pihlaja arvioi.
Hänen mukaansa vangeilla on myös epärealistisia odotuksia vapaudesta. Vankilassa oma-aloitteisuus saattaa hävitä, samoin työntekotaidot.
Tampereella valmennus toimii
Tampereella Silta-Valmennusyhdistys järjestää vapautuville vangeille työpajatoimintaa ja auttaa sopeutumaan arkeen. Vuosittain noin 80–100 vankia saa yhdistyksen avulla mahdollisuuden päästä normaaliin elämään kiinni.
Kaikkiaan Tampereen alueella vapautuu vajaat 300 vankia vuosittain.
Silta-Valmennuksen vastaava ohjaaja Reijo Kypärä kehuu Läntisen Suomen rikosseuraamusaluetta.
– Vapautuvat vangit aloittavat Rikosseuraamuslaitoksen valmennuksessa. Sen jälkeen kotikunnat tukevat vapautunutta, joten siinä mielessä ollaan hyvässä tilanteessa, Kypärä kertoo.
Hänen mukaansa vapautuvan suurimmat ongelmat ovat entiseen elämänpiiriin joutuminen ja ylpeys olla ottamatta apua vastaan.
Kypärä kertoo, että noin kolmasosa vangeista haluaa elämänmuutosta, toinen kolmannes ei halua päästä rikollisesta tai päihteellisestä elämästään ja viimeinen kolmannes ei tarvitse tiivistä valmennusta.
– Me olemme kiinnostuneet siitä elämänmuutokseen sitoutuneesta kolmanneksesta, Kypärä täsmentää.
Vapaa-aikaan hallintaa
Helsingissä hoitokoti Sillanpirtti tuottaa Tuetun vapautumisen asumis- ja valmennuspalvelua (Tuvat) yhteistyössä Rikosseuraamuslaitoksen ja Helsingin vankilan kanssa.
Myös Sillanpirtti auttaa vapautuvia vankeja arjen hallinnassa, kuten asunnon etsinnässä.
– Vapautuneilta on tullut palautetta, että vankeudesta siviiliin siirtymisestä on tullut valmennuksen ansiosta helpompaa, Tuvat-työntekijä Laura Salmela toteaa.