KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

KU:n arkistosta: Tästä lähdettiin liikkeelle eläkeneuvotteluissa

- Jos ei ole työtä, työuraa on vaikea pidentää, sanoo Kaija Kallinen.

- Jos ei ole työtä, työuraa on vaikea pidentää, sanoo Kaija Kallinen. Kuva: Jussi Joentausta

SAK:n eläke ja työura-asianpäällikön Kaija Kallisen mukaan joulukuussa 2013 käynnistyneissä eläkeneuvotteluissa käsitellään koko työuria, ei pelkästään eläkepolitiikkaa.Juttu on julkaistu Viikkolehdessä 3.1.2014.

Risto Korhonen
5.10.2014 13.31

Ensi syksyyn mennessä työmarkkinajärjestöjen tulisi neuvotella eläkeuudistus , joka on tarkoitus toteuttaa seuraavan hallituksen aikana eli vuoden 2017 alusta. Julkisuudessa on puhuttu lähes pelkästään eläkeiän alarajan nostamisesta, mutta Kaija Kallisen mukaan työuran pidentäminen on laajempi käsite kuin pelkkä eläkeikärajoista päättäminen.

– Olemme sitoutuneet työurien pidentämiseen, koska ymmärrämme valtion ja kuntien tarvitsevan verotuloja, jotta ne voivat toteuttaa meidän kaikkien Suomessa asuvien kannalta hyviä asioita. Tämän takia on tärkeätä, että työuria pystytään pidentämään aidosti alusta, keskeltä ja lopussa.

– Kaikkein tärkeintä nuorille, keski-ikäisille ja varttuneille on työllisyyskehitys. Jos ei ole työtä, niin vaikea sitä työuraa on pidentää. Sen lisäksi täytyy olla sellainen ammattitaito, jolla kysyntää työmarkkinoilla. Kolmanneksi täytyy olla kohtuullinen terveys.

ILMOITUS
ILMOITUS

Neuvotteluja alustettiin ylijohtaja Jukka Pekkarisen työryhmässä, jonka mukaan Suomen eläkejärjestelmä on kunnossa, mutta se vaatii päivittämistä ihmisten eliniän nousun, työssä olevien ikäluokkien supistamisen ja julkisen talouden kestävyysvajeen takia. Työryhmä ei esittänyt muutosnalleja, mutta sen mukaan sopeutuminen eliniän pitenemiseen on ratkaistavissa elinaikakertoimella tai vanhuuseläkkeen nostolla.

Vanhanen aloitti sotkun

Viitisen vuotta sitten pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) keksi Rukan hangilla, että eläkeiän alarajaa pitäisi nostaa 65 vuoteen, kun se nyt on joustavasti 63-68 vuotta. Julkinen keskustelu on jämähtänyt edelleen tähän työnantajapuolen suosiollisella avustuksella. Kallisen mukaan tämä ei ole tulevien neuvottelujen pääkysymys.

– Kaikkein tärkeintä ikääntyneemmässä päässä on, että ne jotka eivät jaksa tai pysty terveydellisistä syistä jatkamaan työuraansa tai heidät heitetään ulos työelämästä ennenaikaisesti, päästetään kunniallisesti eläkkeelle. Useimmat heistä ovat vielä pitkän työuran tehneitä. Tämä on hoidettava ennen kuin mistään ikärajoista ryhdytään keskustelemaan.

Pekkarisen raportissa ei otettu esiin mahdollisuutta, että työuran pituus vaikuttaisi milloin eläkkeelle pääsee. Monissa raskaissa ammateissa työura on saatettu aloittaa jo 15-vuotiaina. Kallisen mukaan olisikin oikeudenmukaista, jos heillä olisi mahdollisuus päästä aikaisemmin eläkkeelle.

– Käytännön ratkaisuna ikärajan sitominen suoraan työvuosien määrään ei ole ihan helppo tehtävä. Jollakin tavalla työuran pituuden tulisi kyllä olla ratkaisussa mukana.

– Vaikka henkinen rasitus on lisääntynyt, niin joka neljäs suomalainen tekee tutkimuksien mukaan ruumiillisesti kuluttavaa työtä. Sen osuus ei ole 15-20 vuoden aikana pienentynyt, vaikka usein niin väitetään. Raskaita töitä on sekä mies- että naisvaltaisilla aloilla.

Eläkeputki toimeentulon takalauta

Työnantajien hampaissa on vuosia ollut niin sanottu työttömyysputki eli ikääntyneiden työtekijöiden lisäpäivät. Työnantajat haluavat lopettaa putken kokonaan.

– Loppuuko se vanhempien ihmisten irtisanominen, jos me hävitetään näiden ikääntyneiden toimeentulo. Olen vankasti sitä mieltä, että ei se irtisanominen siihen lopu.

– Tässä täytyy muistaa, että ns. työttömyysputki ei ole enää eläkejärjestelyn vaan työttömyysturvan piirissä. Ikääntyneillä työttömäksi joutuvilla on oikeus lisäpäiviin, mutta he ovat yhä työttöminä työntekijöinä. Heillä on samat velvollisuudet ottaa vastaan työtä tai työvoimapoliittista koulutusta kuin muillakin työttömillä. He ovat osa työvoimaa, he eivät ole eläkkeellä.

Työnantajien pyrkimyksen taustalla on Kallisen mukaan yksinkertaisesti raha. Nyt putkessa olevat työttömät joutuisivat varsinaisen työttömyysturvan jälkeen työmarkkinatuelle, jonka kustannuksiin työnantajat eivät osallistu. Se rahoitetaan kokonaan verovaroilla.

Kallinen muistuttaa, että työelämän rakennemuutos jatkuu. Jatkossakin tulee olemaan aloja, joissa työvoiman määrää supistetaan.

– Ay-liikkeen velvollisuus on yrittää hoitaa hommat niin, että ihmiset eivät taloudellisesti joudu tuuliajoille, jos uutta työtä ei löydy. Siksi me olemme pitäneet tästä putkesta kiinni.

Työaikaratkaisuja työntekijöiden tarpeeseen

Osa-aikaeläke on vuorotteluvapaan ohella ainoita konkreettisia keinoja, joilla ihmiset voivat lakisääteisesti keventää työtaakkaansa ikääntyneemmässä päässä. Siksi palkansaajaliikkeessä ei ymmärretä työnantajien pyrkimystä päästä niistä eroon.

– Meidän mielestämme se sotii työurien pidentämistavoitetta vastaan.

Kallinen vertaa nykytilannetta Ruotsiin. Meillä on 44-45 prosenttia yli 60 vuotiaista työssä, mutta Ruotsissa 65 prosenttia. Yksi selitys tälle on se, että Ruotsissa on paljon enemmän lyhyemmän työajan ja osa-aikatyön muotoja myös ikääntyneemmässä päässä. Suomessa taas työssäolevista suurin osa on kokoaikatyössä ja iso osa täysin ulkopuolella.

Kallisen mukaan työntekijöiden asenteet ovat muuttuneet. Työtä tehtäisiin pidempään, jos terveys kestää. Työnantajien linja on taas toinen.

– Tuoreen tutkimuksen mukaan työnantajista 70 prosenttia pitää 63 vuoden eläkeikärajaa hyvänä ja 20 prosenttia liian korkeana. Eli työnantajat haluavat vanhat veke.

Varhaiseläkkeitä tarvitaan

Takavuosina meillä oli varhaiseläkemuotoja, työttömyyseläkkeen ohella myös yksilöllinen varhaiseläke. Jotain samanlaista tarvittaisiin Kallisen mukaan nyt, koska on raskaat alat eivät ole minnekään kadonneet ja ihmiset ovat yksilöitä.

– Työkyvyn säilyminen on hirveän yksilöllinen asia. Erot ovat suuria ja siksi mietimme, että voitaisiinko eläkemuotoasiassa hieman peruuttaa.

– Yksilöllisessä varhaiseläkkeessä otettiin huomioon työn raskaus ja kuluttavuus. Toisaalta ihmisellä piti olla pitkä työura ja lääketieteellistä näyttöä työkyvyn alentumista. Tämä alenema oli kuitenkin alhaisempi kuin mitä perinteiseen sairaseläkkeeseen vaadittiin. Tämän palauttamista on nyt harkittava, ei ehkä ihan suoraan samanlaisena.

Työkyvyttömyyseläkkeiden ongelma on Kallisen mukaan sen surkea taso. Vuonna 2012 työkyvyttömyyseläkkeelle joutuneiden eläkkeen keskitaso oli noin tuhat euroa kuukaudessa.

Mitä tulee työttömyyseläkeläisten määrään, se on Kallisen mukaan viimeisen 20 vuoden aikana vähentynyt tasaisesti.

– Toki jokainen työttömyyseläke, joka olisi voitu ehkäistä aikaisessa vaiheessa tapahtuvalla kuntoutuksella tai muulla, on liikaa.

Nuorillekin tulevaisuus

Nuorten käsitys tuntuu olevan, että he eivät pääse koskaan eläkkeelle tai pääsevät joskus 80 vuotiaina?

– Tämä johtuu tästä pitkästä Matti Vanhasen aloittamasta viiden vuoden jurnutuksesta, Toisaalta nuoret ovat fiksuja ja ymmärtävät ikärakenteen muutoksen ja suomalaisten pidentyneen eliniän. Tämä pitää kustannusten puolesta hoitaa.

– Tästä syystä olemme korostaneet kolmea asia. Ensiksi raskaan työn raatajat pitää saada kunniallisesti eläkkeelle ja siinä tarvitaan jonkinlaisia varhaiseläkejärjestelyjä.

– Pitää varmistaa eläkkeiden rahoitus niin kestävällä pohjalla, että eläke-etuihin ei tarvitse tehdä leikkauksia. Myös nuorten pitää luottaa siihen, että he vanhuusvuosinaan saavat kunnollisen eläketurvan.

– Meidän on kehitettävä työelämää. Tämä tarkoittaa muun muassa osa-aikaisen eläkkeen ja osa-aikatyön yhdistämistä sekä työntekijän tarpeesta lähteviä työaikajoustoja.

Eläke on ansaittu

Suomalainen työeläkejärjestelmä on sekä Pekkarisen työryhmän että kansainvälisten asiantuntijoiden mukaan hyvässä kunnossa. Suomessa on kyetty varautumaan elinajan pidentymiseen ja ikärakenteen muutokseen. Suomalaisen järjestelmän vahvuus on se, että lakisääteinen eläketurva kattaa lähes kaiken työnteon ja niiden osalta, joille eläke jäisi kovin pieneksi, kansaneläke täydentää toimeentuloa.

Suomessa on voimassa osittain rahastoiva eläkejärjestelmä. Osa eläkkeestä tulee rahastoista ja osa niiltä, jotka sillä hetkellä ovat töissä. Voidaanko siis sanoa, että olet itse ansainnut eläkkeesi?

– Joka neljäs euro tulee rahastoista, joita olet kartuttanut työnteon aikana ja loppu tulee työssä olevien eläkemaksuista. Siitä huolimatta voidaan sanoa, että olet itse ansainnut eläkkeesi. Tämä siksi, koska tänään eläkkeelle päässeet ovat itse aikoinaan vastaavasti maksaneet heitä vanhempien ikäluokkien eläkettä. Eläke kuitenkin määräytyy ansaittujen eurojen mukaan ja voidaan sanoa, että meillä tavallisen työntekijän eläketurvan taso ei ole päätähuimaava.

Kallinen sanoo, että työllisyys- ja kasvusopimuksessa sovittiin eläkemaksujen suuruus vuoden 2016 loppuun saakka, sen jälkeen maksukorotuspaine on pientä, noin prosentin luokkaa. Näin Kallisen mukaan päästään turvalliselle tasolle, jossa ei tarvita eläkeleikkauksia.

Palkansaajajärjestöjen SAK:n, STTK:n ja Akavan linjaukset eläkeneuvotteluihin ovat Kallisen mukaan yhdensuuntaisia. Kaikki ovat sitä mieltä, että sopimusta ei synny ilman työelämän laatukysymyksiä. Helppoja neuvotteluista ei odoteta.

– Yhtään sopimusta ei ole tässä maassa tehty ilman, että ei tehdä jotain kompromisseja.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Noora Kotilainen on sotaa, militarismia, kriisejä ja kärsimystä työssään käsittelevä valtiotieteilijä ja historian tutkija, joka käsittelee kolumneissaan aikaamme leimaavia synkkiä ja väkivaltaisia ilmiöitä.

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

Uusimmat

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
03

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
04

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
05

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään