Kansainvälinen Kunnon työn päivä liputtaa työntekijöiden perusoikeuksien puolesta ympäri maailmaa.
– Päivän sanoma on, että jokaisella on oikeus ihmisarvoiseen työhön, sanoo kehitysviestinnän päällikkö Katri Blomster Suomen ammattiliittojen solidaarisuusjärjestöstä SASK:sta.
Kansainvälistä Kunnon työn päivää vietetään tiistaina 7. lokakuuta. Vuosittain ympäri maailmaa vietettävän teemapäivän on käynnistänyt ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestö ITUC. Viime vuonna Kunnon työn päivänä järjestettiin kolmisensataa tapahtumaa 64 maassa.
Suomessa teemapäivän toteuttaa SASK sekä työmarkkinoiden palkansaajien keskusjärjestöt Akava, SAK ja STTK.
Oikeus kunnolliseen työhön tarkoittaa mm. työelämän perusoikeuksia ja elämiseen riittävää palkkaa. Järjestöt muistuttavat, että riittämättömät palkat ja kurjat työolot ovat arkipäivää sadoille miljoonille ihmisille.
Suomessa järjestöt haastavat yritykset huolehtimaan työntekijöiden oikeuksista. STTK:n Taina Vallanderin mukaan tämä koskee myös hankintaketjuja, jota ulottuvat yli kansallisten rajojen.
– Yritykset tuntuvat ulkoistavan vastuunsa alihankinnoista ja tuotteiden eettisyydestä kuluttajalle, jolla ei kuitenkaan ole mahdollisuuksia tietää tuotteiden alkuperästä.
Vallanderin mukaan ay-järjestöt haluavat muistuttaa siitäkin, että työelämän oikeuksien toteutuminen lainsäädännön ja sopimusten kautta liittyvät järjestäytymisvapauteen ja sopimusoikeuksiin.
Tee kunnon työ
Kunnon työn päivänä juhlitaan myös sitä, mikä työelämässä on jo kunnossa. Samalla muistutetaan, että korjattavaa riittää, niin Suomessa kuin muuallakin.
Kunnon työn päivää kehotetaan viettämään tekemällä kunnon työ. Sen ei tarvitse olla suurta eikä totista. Esimerkiksi Helsingin yliopiston työntekijöiden yhdistys järjestää erilaisia pieniä tapahtumia, kuten kahvituksia, joissa jaetaan omenoita.
– Tietysti olemme myös sosiaalisessa mediassa. Kaikki tapahtumathan ovat nykyään siellä, Vallander sanoo.
Järjestöt kehottavat jakamaan Hyvän työn päivän teot sosiaalisessa mediassa: #kunnontyönpäivä.