Suomen Kätilöliitto protestoi synnytysosastojen harventamista järjestämällä perjantaina 10.10. matkasynnytyspäivän. Päivä on antikarnevaali ja sitä vietetään kello 13–14, jolloin kuka tahansa voi avata Pop-up-synnytysyksikön teiden varsille, bussipysäkeille, huoltoasemien pihoille sekä kaikkialle, missä syntymä saattaa tapahtua synnytysosastojen harventamisen vuoksi.
Pop-up-synnytysyksikön voi liiton tiedotteen mukaan perustaa kuka tahansa kansalainen esimerkiksi telttaan, auton takapenkille tai bussipysäkille, sillä matkasynnytyksissä ei ole mukana alan ammattilaisia tai välineistöä.
Yksi Pop-up-synnytysyksikkö nousee eduskuntatalon edustalle. Siellä matkasynnytyspisteenä toimii Fiat 500. Mukana on Kätilöliiton lisäksi lakkautusuhan alla oleva Porvoon sairaala.
Kyseinen tempaus on mielenilmaus. Pop-up-synnytysyksiköissä ei siis hoideta synnytyksiä, liitto painottaa. Tempauksen taustalla on se, että synnytysosastojen vähentäminen on johtanut tien päälle syntyneiden vauvojen määrän nopeaan kasvuun. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ennakkotietojen mukaan sairaalan ulkopuolella suunnittelemattomasti tapahtuneet synnytykset lisääntyivät viime vuonna jopa 20 prosenttia edellisvuoteen nähden. Kasvu johtuu pääasiassa pidentyneistä matkoista synnytyssairaalaan.
150 vauvaa syntyi tienpäällä
Suomessa syntyi viime vuonna noin 58 000 lasta. Näistä matkalla tai suunnittelemattomasti sairaalan ulkopuolella syntyi noin 150. Kuolemanriski vastasyntyneellä on moninkertainen, jos synnytys ei tapahdu sairaalaolosuhteissa ja ammattilaisten hoidossa.
Vuonna 1975 Suomessa oli 62 synnytysyksikköä. Nyt synnytyksiä hoitaa enää 27 sairaalaa. Uuden päivystysasetuksen astuttua voimaan 1.6.2015 synnytyssairaaloita olisi sosiaali- ja terveysministeriön aloitteesta Suomessa enää 20. Synnytykset loppuvat Kemissä, Salossa, Porvoossa, Lohjalla, Oulaisissa sekä Mikkelissä ja Savonlinnassa. Rakenneohjelmassa hallitus tavoittelee lakkauttamisista noin 25 miljoonan euron säästöjä.