KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Ympäristöjärjestöt kullanhimoisen lohikäärmeen kimpussa

Kaivosalalla on Suomessa ollut viime aikoina ongelmia muuallakin kuin Talvivaarassa. Ympäristöjärjestöt julkistivat torstaina Dragon Miningin kultakaivoksia koskevan raportin ja Nordic Miningin Raahen kultakaivoksen (kuvassa) päästöt ovat syyteharkinnassa.

Kaivosalalla on Suomessa ollut viime aikoina ongelmia muuallakin kuin Talvivaarassa. Ympäristöjärjestöt julkistivat torstaina Dragon Miningin kultakaivoksia koskevan raportin ja Nordic Miningin Raahen kultakaivoksen (kuvassa) päästöt ovat syyteharkinnassa. Kuva: Lehtikuva/Markku Ruottinen

Ympäristöjärjestöt julkaisivat raportin kultakaivosteollisuudesta Suomessa. Alaa tarkastellaan australialaisen Dragon Mining -kaivosyhtiön kautta. Kaivostoiminta ulkomaisille yhtiöille Suomessa mahdollistui vuoden 1994 ETA-sopimuksen myötä.

Emilia Kukkala
9.10.2014 12.00

Kaivosbuumissa on unohtunut vesilain vaatimus, ettei yhdenkään vesistön tila saisi heiketä, todetaan Dragon Mining – kullanhimoinen lohikäärme -raportissa, joka julkaistiin 9. lokakuuta. Tästä huolimatta erityisen onnistuneina kaivoshankkeina esitellään raportin mukaan kaivoksia, joiden päästöt ovat ylittäneet ympäristöluvan ehdot.

Hitaiden akatemian ja Maan ystävien yhteistyössä toteuttamassa raportissa kerrotaan kultakaivostoiminnasta Suomessa yhden yhtiön, australialaisen Dragon Mining Oy:n, tarkastelun kautta. Raportin kommentointiin on osallistunut myös Talvivaara-kriitikkona tunnettu biokemisti Jari Natunen.

Dragon Mining -yhtiöllä on kaivokset Orivedellä ja Huittisissa, rikastamo Vammalassa. Oriveden kaivos on saanut jatkaa toimintaansa päästöjen ylittämisestä huolimatta ja Vammalan rikastamo saanut jopa laajentamisluvan. Yhtiö yrittää saada kaivokset myös Valkeakoskelle sekä Kuusamoon Oulangan kansallispuiston viereen.

Yhtiö louhi malmia myös Pohjois-Ruotsin Svartlidenissa, kunnes esiintymä ehtyi. Louhinta on lopetettu, mutta rikastamo toimii edelleen. Yhtiöllä on lähistölle kuitenkin useita muita malminetsintälupia.

Svartlidenissa Dragon Mining joutui ympäristörikossyytteeseen, kun lääninhallitus huomasi arseenin, kadmiumin, sinkin ja nikkelin ylityksiä vesikierrossa. Kaivoksesta koitui haittaa myös läheiselle Vapstenin saamelaiskylälle, sillä se sijaitsee keskellä porojen laidunnus- ja vaellusaluetta.

Kultaa tarpeeksi 200 vuodeksi

Raportissa painotetaan, että kulta on sijoitusmetalli, jolle ei ole yhteiskunnallista tarvetta. Kullan kysyntä oli vuonna 2013 noin 3750 tonnia, josta raportin mukaan vain 400 tonnia tarvittiin yhteiskunnallisiin, kuten teknologian ja lääketeollisuuden, tarpeisiin. Loput menevät koruihin ja sijoitustoimintaan.

Tyypillisesti kultaa on enää 2–4 grammaa tonnissa, koska rikkaammat esiintymät on jo kaivettu loppuun. Täten louhosmäärästä yli 99 prosenttia on jätettä. Arvioiden mukaan jo kaivettu kulta riittäisi teollisuudelle 200 vuodeksi.

Kultakaivostoiminta hyödyttää harvoja, mutta haittaa monia. Silti pelkät suorat yritystuet kaivoksille valtiolta ovat kymmeniä miljoonia euroja vuodessa. Raportin mukaan erityisen ongelmallisia ovat rikastusjätteet ja malmin louhinnasta syntyvät pölypäästöt.

Yksi ongelma ovat myös räjähteiden vesistöjä rehevöittävät ainesosat. Lisäksi kaivosten jätevedet voivat päätyä ympäröiviin vesistöihin monella tavalla, kuten Talvivaaran tapauksessa kävi kipsisakka-altaan vuotaessa.

Järvet kuolevat yksi kerrallaan

Ennen maaoikeuksien avaamista Dragon Miningin Oriveden kaivos kuului valtionyhtiö Outokummulle. Se myytiin Dragon Miningille osana Polar Mining -tytäryhtiötä vuonna 2003. Tuolloin myös kaivostoiminta loppui, mutta avattiin uudelleen vuonna 2007.

Oriveden kaivospiiri on vain kymmenien metrien päässä suojelualueesta, satojen metrien päässä vapaa-ajan asutuksesta. Kaivoksen kuivatusvedet lasketaan Ala-Jalkajärveen, joka sijoittuu suojelualueen ja kaivospiirin väliin. Sen vesi on luokiteltu huonolaatuiseksi ja kaloille elinkelvottomaksi.

Raportin mukaan pahin saastuminen on tapahtunut luultavasti Outokummun aikana, mutta kaivos tulee aiheuttamaan jatkossakin merkittävää haittaa. Sen mukaan Ala-Jalkajärven kohtalo uhkaa myös Peräjärveä.

Ennen järviin johdatusta kuivatusvedet neutraloidaan altaissa lipeällä. Raportin mukaan käsittely ei poista typpeä, alumiinia, sinkkiä ja sulfaattia kyllin hyvin.

Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluhdistyksen ottamien näytteiden mukaan alumiini- ja sinkkipitoisuudet ovat kaloille tappavia ja kadmium ylittää moninkertaisesti ympäristönormin myös läheisessä Peräjärvessä. Yhdistyksen tarkkailun mukaan molempien järvien pohjasedimentit ovat pilalla.

Uraanilöydökset yllättivät yhtiön

Uraani on lievästi radioaktiivinen alkuaine, joka on hyvin yleinen Suomen kallioperässä. Sen haitallisuus perustuu enemmän sen kemialliseen myrkyllisyyteen kuin säteilyvaikutuksiin.

Uraanipitoisen malmin louhinnassa uraania voi levitä pölynä ympäristöön ja veteen liuenneena pinta- ja pohjavesiin. Veteen liuennut uraani on myrkyllistä etenkin vesieliöille ja ihmiselle.

Maan ystävien leirin yhteydessä syksyllä 2013 Ala-Jalkajärven pohjasta löytyi uraania. Tämä yllätti sekä yhtiön että Pirkanmaan ELY-keskuksen. Lasketusaltaiden vesinäytteissä säteilyrajat ylittyivät jopa kolminkertaisesti. Raportin mukaan kyseessä voi olla luvittamaton ongelmajätteen varastointi ja mahdollinen työterveysongelma.

Vaikka malmin uraanipitoisuus olisi pieni, voi uraanipitoisuus kaivoksen lähijärvissä ja maaperässä olla suuri, koska rikkipitoisessa maaperässä aine käyttäytyy eri tavoin. Raportin mukaan sama on aiemmin havaittu myös Talvivaarassa.

25-kertaisia nikkelipitoisuuksia

Huittisten kaivoksen valumavedet virtaavat osittain suojeltuun Loimijokeen, jossa kasvaa muun muassa uhanalaista toutainta. Raportin mukaan vedenlaatu jokeen laskevissa ojissa on heikentynyt merkittävästi. Sulfaatteja on kymmenkertaisesti normaaliin jokiveteen verrattuna, karsinogeenisen arseenin pitoisuudet ylittyvät pahimmillaan nelinkertaisesti.

Lähialueilla monien asuinkiinteistöjen vesi tulee kaivoista. Alueen pohjavesi on vain 1–2 metrin syvyydessä ja virtaa kaivosalueelta jokea kohti.

Vammalan kaivoksen lähellä on muun muassa rauhoitettujen lintujen lisääntymisalueita ja kivikaudelta asti asuttu Stormin kylä. Vammalan rikastamon käsittelymäärää nostettiin vuonna 2012 ilmoituksella 200 000 tonnista 300 000 tonniin malmia, vaikka toiminnalle heltisi lupa vasta jälkikäteen 2014.

Myös Vammalan haitta-ainepitoisuudet ovat raportin mukaan osittain Outokummun peruja. Rikastushiekka-altailta jokeen laskevan ojan nikkelipitoisuudet ylittäneet laatunormeja jatkuvasti 25-kertaisesti vielä 2000-luvulla, sillä kaivostoiminnan haitat jatkuvat aina pidempään kuin toiminta.

Altaan pohjassa on myös uraanipitoista radioaktiivista jätettä. Lähivesistä on löytynyt myös luvanvaraisia booria ja berylliumia rikastamon lähivesissä, mikä raportin mukaan yllätti niin yhtiön kuin viranomaisetkin.

Kaivos kansallispuiston kupeeseen

Kuusamossa kaivosta on suunniteltu matkailukeskus Rukan läheisyyteen, noin kymmenen kilometrin päähän Oulangan kansallispuiston rajasta. Kaivospiirin välittömässä läheisyydessä sijaitsevat suojeltuun Koutajoen vesistöön kuuluvat Kitka- ja Oulankajoki.

Koutajoen vesistössä elää muun muassa ainutlaatuista suurtaimenkantaa. Kirkasta ja säännöstelemätöntä Kitkajärveä puolestaan kuvaillaan Euroopan suurimmaksi lähteeksi. Se on määritelty myös Natura2000-alueeksi,

Raportin mukaan Kuusamon kaivoshankkeen suurin ympäristöriski liittyykin kaivoksen jätevesiin. Kuusamolaisia ei ole informoitu myöskään uraanipitoisen malmin louhinnan vaikutuksista.

ILMOITUS
ILMOITUS

Myös Valkeakoskelle suunnitellun kultamalmikaivoksen arvioidaan raportissa vaarantavan uhanalaisia lajeja, levittävän arseenipitoista pölyä lähiympäristöön ja aiheuttavan melu- ja tärinähaittoja myös lähistön asuinalueille.

Omistus piilossa hallintarekisterissä

Dragon Miningin omistus on hallintarekisterissä, joten yhtiön sivuilla mainitut suurimmat omistajat eivät kerro todellisia edunsaajia. Esimerkiksi Outokummun omistuksesta ei ole mainintaa, mutta Kuusamon kaivoksen YVA-selvityksessä sanotaan sen olevan neljänneksi suurin osakkeenomistaja.

Metallialan konserni Outokummulla on edelleen jonkin verran kaivostoimintaa. Sen hallituksen puheenjohtajana toimii Jorma Ollila. Tilinpäätöksen mukaan yhtiö teki vuonna 2012 tappiota 18 miljoonaa euroa.

Piiloon jäävät omistussuhteet ovat vain yksi ongelmista. Raportin mukaan kaivostoiminta Suomessa ei ole lainkaan kestävää, mutta siitä huolimatta valtion mineraalistrategiassa houkutellaan jatkuvasti lisää ulkomaisia investointeja. Sen mukaan kaikki hyödynnettävissä olevat malmivarat on otettava käyttöön nopeasti.

– Strategiasta käy selväksi, että talouskasvu ja kansallinen kilpailukyky ovat valtion ensisijaisia tavoitteita, joiden jalkoihin jäävät ympäristön tila, muut elinkeinot ja paikallisten huoli omasta terveydestään. Tämän avokätisen linjan seurauksena Suomessa on yksi maailman lepsuimmista kaivoslainsäädännöistä, raportissa sanotaan.

Sen mukaan kaivoshankkeiden torppaaminen nykyisen lainsäädännön puitteissa on mahdotonta. Järjestöjen mukaan tähän vaikuttaa myös korporatismin perinne sekä se, että ELY-keskuksissa elinkeinoelämän edistäminen ja ympäristövalvonta ovat saman katon alla.

– Talvivaara ei ollut yksittäistapaus. Dragon Miningin ei olisi tullut koskaan saada lupaa avata Oriveden kaivosta uudelleen.

Kirjoittajien mukaan kaivosbuumia ei kuitenkaan tule pysäyttää siirtämällä ongelmaa globaaliin etelään. Heidän arvionsa mukaan koko kulutukselle ja talouskasvulle perustuva kehitys on kyseenalaistettava, sillä se on niin vakavassa ristiriidassa ympäristön kantokyvyn kanssa.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Noora Kotilainen on sotaa, militarismia, kriisejä ja kärsimystä työssään käsittelevä valtiotieteilijä ja historian tutkija, joka käsittelee kolumneissaan aikaamme leimaavia synkkiä ja väkivaltaisia ilmiöitä.

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

Uusimmat

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
03

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
04

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
05

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään