Mielenosoittajat ovat pysäyttäneet Fennovoiman tietyöt Pyhäjoella maanantaiaamuna 13. lokakuuta. Yle Uutisten mukaan poliisi on aloittanut mielenosoitusten poistamisen työmaalta.
Tempauksen järjestäjien mukaan ydinvoimaa ei voi väittää ilmastoratkaisuksi, sillä pitkä tuotantoketju on riippuvainen fossiilisista polttoaineista monissa eri vaiheissa. Heidän mukaansa ydinvoimaan investoiminen on myös pois uusiutuvien energiamuotojen kehittämisestä.
Suurin osa suomalaisista vastustaa
Tiedotteessaan verkosto kertoo haluavansa nostaa keskusteluun myös matalan rannikon huonon soveltuvuuden ydinvoimalalle.
– Esimerkiksi talvisin kasaantuvat ahtojäät, sinilevä tai suurempi öljyvahinko saattavat estää voimalan lauhdeveden virtauksen. Fukushiman ydinonnettomuudessa juuri jäähdytyksen pettämisellä oli kohtalokkaat seuraukset. Hankkeen tuottaman ydinjätteen loppusijoitusta ei ole uskottavasti ratkaistu, minkä vuoksi sitä ei voi pitää ydinenergialain mukaisena, mielenosoittajat perustelevat.
Parhaillaan rakennettava tie johtaa Hanhikivenniemelle, joka on luontotyypiltään uhanalaista maankohoamisrannikkoa ja arvokas lintualue. Verkosto muistuttaa myös, että Taloustutkimuksen tämänvuotisen kyselyn mukaan suomalaisista 63 prosenttia vastustaa hanketta, eikä kunnallisella tasolla vaadittua äänestystä ole toteutettu.
”Ulkopoliittisesti kyseenalainen”
Verkoston mukaan laitoksen tilaaminen Venäjän valtioyhtiö Rosatomilta, joka toimii samalla Fennovoiman pääosakkaana, tekee hankkeesta ulkopoliittisesti kyseenalaisen. Rosatomin tarkoitus on myydä sähköä vientiin, mutta kustannukset, ympäristöriskit ja ydinjäte jäisivät kuitenkin Suomeen.
Verkosto ei pidä hanketta legitiiminä, mutta uskoo, että valtiovalta tulee jatkossakin tukemaan sitä.
– Tämän vuoksi on tärkeää että ihmiset aktivoituvat yhä laajemmin toimimaan suoraan hankkeen pysäyttämiseksi, mielenosoittajat vetoavat.