Viikon kysymys
Suomessa syntyy vuosittain 60 000 lasta. Nykyisistä 28 synnytyssairaalasta saattaa kadota 8, kun sosiaali- ja terveysministeriö esittää lopetettavaksi synnytyssairaalat, joissa syntyy vuosittain alle tuhat lasta.
Onko Suomessa turvallista synnyttää, tutkimusprofessori Mika Gissler Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta?
– Pieni sairaala eli synnyttäjän lähisairaala on yhtä turvallinen kuin iso keskussairaala, jos vain riskisynnyttäjät saadaan ajoissa erikoistuneen ammattilaisen hoitoon. Joidenkin pienempien sairaaloiden lääkäreiden kotipäivystys ei ole päivystysasetuksen mukaista. Suurimpien sairaaloiden synnytysosastoilla on eniten komplikaatio- ja muita ongelmia, sillä riskisynnytykset keskitetään niihin.
– Synnytysten keskittämisellä voitaisiin saada joitakin etuja, mutta matkan pidentyminen voisi lisätä sairaalan ulkopuolisten synnytysten määrää. Siinä voidaan menettää monta lasta. Matka- ja muita sairaalan ulkopuolisia synnytyksiä oli viime vuonna 150, noin 20 prosenttia aikaisempia vuosia enemmän.
Mitkä synnytysosastot suljetaan?
– Sairaanhoitopiirit tekevät lakkautuspäätökset. Toiminta voi silti jatkua ministeriön luvalla, jos palvelun saavutettavuus tai potilasturvallisuus sitä edellyttää. Esimerkiksi Kajaani saattaa anoa poikkeuslupaa, sillä Kainuun perukoilta Ouluun on pitkä matka.
– Oulaisissa ja Lohjalla on noin tuhat synnytystä, mutta Porvoo, Mikkeli, Salo, Kemi ja Savonlinna ovat lakkautusuhan alla. Arvioni mukaan päädytään 24 synnytyssairaalaan.
Pitääkö synnytyslääkärin olla aina paikalla?
– Päivystysasetuksessa sanotaan, että keisarileikkauksen eli sektion pitää alkaa 15 minuutin kuluessa hälytyksestä. Pienissä sairaaloissa varoaika on ollut 30 minuuttia. Hätäsektion varalta myös nukutuslääkärin ja lastenlääkärin olisi päivystettävä. Se tulee kalliiksi sairaalalle, jossa on 2-3 synnytystä päivässä.
– Hätäsektioiden määrä on noin prosentti kaikista synnytyksistä. Sektioiden määrä on yhteensä 16 prosenttia.
Voiko erikoislääkäreitä korvata?
– Islannissa yleislääkäreitä on koulutettu tekemään sektioita. Mosambikissa kätilötkin on koulutettu tekemään sektioita, mutta avainsana on laatu. Meillä on leikkauksiin koulutettuja synnytyslääkäreitä.
Voidaanko synnytysosastoja yhdistää?
– Savonlinnan ja Mikkelin sairaaloiden synnytysosastot yhdistämällä saataisiin tuhannen synnytyksen yksikkö.
– Helsingissä on kolme lähekkäistä sairaalaa. Jos esimerkiksi Kätilöopisto ja Naistenklinikka yhdistettäisiin, saataisiin 10 000 synnytyksen laitos. Se olisi Euroopan suurimpia.
– Monelle aluesairaalalle synnytysosaston lopetus voi olla kuolinisku, jos sen myötä loppuu myös naistentauti- tai lastentautiklinikka.
Kuva: Jukka Uotila/Lääkäriliitto