Viikon kysymys
Broilerin kulutus nousi viime vuonna yhtä suureksi kuin naudanlihan. Vain possua syödään vuosittain enemmän.
Miksi broileria syödään aina vain enemmän, Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Lea Lastikka?
– Broilerin kulutus on kasvanut vuodesta 1995 jatkuvasti. Se on yleismaailmallinen ilmiö. Broilerinlihaa eivät rasita uskonnolliset rajoitteet, toisin kuin esimerkiksi sianlihaa. Broileri on edullista ja sen ympäristövaikutukset ovat vähäiset verrattuna naudan- ja sianlihan tuotantoon.
– Broilerin saatavuus on hyvä ja sitä on helppo valmistaa ruuaksi. Myös ravitsemussuositukset puoltavat valkoista lihaa.
Miten paljon siipikarjaa eli broileria ja kalkkunaa syödään?
– Suomalainen syö lihaa yhteensä 77 kiloa vuodessa. Määrä on laskettu luineen. Sikaa on tästä määrästä 35 kiloa, nautaa 18 kiloa ja siipikarjaa 19 kiloa. Loput viisi kiloa koostuu lampaasta, hevosesta ja riistasta.
– Lihan kulutus Suomessa oli suurinta vuonna 2011; lähes 78 kiloa vuodessa. Vuonna 1998 lihaa syötiin 10 kiloa vähemmän. Yhdysvalloissa siipikarjaa syödään 42 kiloa henkilöä kohti vuodessa.
– Kalaa ei lasketa mukaan lihatilastoihin. Sitä suomalainen syö 15 kiloa vuodessa.
Onko kaikki liha kotimaista?
– Kotimaassa tuotetaan 100 miljoonaa kiloa broilerinlihaa, joka kattaa 87 prosenttia markkinoista.
– Suomeen tuodaan vuosittain 17 miljoona kiloa broileria. Tuontiliha on peräisin esimerkiksi Brasiliasta ja Thaimaasta. Sieltä broilerinliha tuodaan pakasteena, jota meillä ei saa EU:n tuorelihadirektiivin mukaan laittaa vähittäiskauppamyyntiin.
– Tuontilihaa käytetään enimmäkseen ravintoloissa.
Miksi pakastettua broileria ei saa myydä?
– Tuorelihadirektiiviä perusteltiin turvallisuudella ja salmonellariskin välttämisellä. Suomessahan salmonellaa ei ole, sillä meillä on tarkka valvonta.
– EU halusi luoda myös tuontisuojan halvalle brasilialaiselle broilerille. Direktiivi on EU-kauppapolitiikkaa, jolla halutaan turvata omat markkinat.
Minkälaiset ovat siipikarjatalouden ympäristövaikutukset?
– Nautaan verrattuna siipikarja on lyhytikäisempää, ei tarvitse niin paljon tilaa eikä rehua. Lisäksi nautoja syytetään metaanipäästöistä. Suomalaisesta nautakarjasta suurin osa on maidontuottajia.
– Siipikarja asuu sisällä halleissa. Ne teurastetaan noin kuuden viikon ikäisinä. Kalkkuna teurastetaan 40 päivän ikäisenä.
Kuinka paljon siipikarjanlihan kulutus kasvaa?
– Ensi vuonna arviolta neljä prosenttia.