Valtiovarainministeriö on myöntänyt maahanmuuttovirastolle merkittävän tuottavuusmäärärahan maahanmuuttohallinnon käyttämän sähköisen tietojärjestelmän, UMA:n kehittämiseen.
– Maailma on muuttunut paperisesta sähköiseksi. Vuonna 2010 käyttöönotettu järjestelmä on muutoksen tarpeessa, kiteyttää hankkeen johtaja, tietohallintojohtaja Vesa Hagström Maahanmuuttoviraston tiedotteessa.
UMA:a käyttää koko maahanmuuttohallinto: maahanmuuttovirasto, poliisi, rajavartiolaitos, vastaanottokeskukset, kunnat, ELY-keskukset, valtionhallinto sekä ulkomaan edustustot.
Järjestelmää pyritään tuottavuusrahan avulla kehittämään entisestään viranomaiskeskeisestä käsittelyjonojärjestelmästä nykyaikaiseksi, automatisoinnin tukemaksi vuorovaikutusjärjestelmäksi.
Kehitystyö virastossa
Vuoden 2016 loppuun jatkuvan hankkeen kulut ovat yhteensä neljä miljoonaa euroa. Valtiovarainministeriö kattaa kuluista 2,4 miljoonan investoinnit ja hankinnat, Maahanmuuttovirastossa tehtävän kehitystyön osuus on 1,6 miljoonaa euroa.
– Työosuus katetaan virastossa nykyisellä organisaatiolla. Tuottavuustavoitteen mukaisesti henkilöstömäärää on jopa määrä vähentää, Hagström summaa.
– Migrin toiminnan tuottavuus on pitkään parantunut jopa 4 prosenttia vuosittain, mikä on aivan poikkeuksellista valtionhallinnossa. Hakijamäärät kuitenkin kasvavat alati, ja samanaikaisesti henkilöstön määrä vähenee. Tuottavuushankkeena toteutettavan toiminnan kehittäminen tulee sikäli hyvään saumaan, Hagström toteaa.
Neljä vuotta käytössä
Ulkomaalaisasioiden sähköinen käsittelyjärjestelmä, UMA otettiin käyttöön vuonna 2010. UMA:lla on saatu aikaan kustannussäästöjä, kun maahanmuuttoasioiden käsittelyvaiheita on voitu karsia ja eri viranomaisten osallistumista prosessiin sujuvoittaa.
UMA:a kehittämällä on tarkoitus edelleen lisätä tuottavuutta muun muassa itsepalvelulla, automatisoinnilla ja dashboard-toiminnolla. Dashboard-käyttöliittymässä viranomaistehtävät järjestyvät mahdollisimman valmiina ja kokonaisina hakemusten käsittelijän työpöydälle.