Metallin isojen ammattiliittojen lähetystö vieraili maanantaina SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn pakeilla vaatimassa luottamushenkilöille parempaa oikeussuojaa. Lähetystö, jossa oli edustajia myös Rakennusliitosta sekä Posti- ja Logistiikka-alan unionista, tuki vasemmistoliiton puheenjohtajan Paavo Arhinmäen asiasta joulukuussa tekemää lakialoitetta.
Välitön syy vetoomukselle oli ABB:n Pitäjänmäen tehtaan pääluottamusmiehen irtisanominen joulukuussa, kertoo Metalli 49:n puheenjohtaja Antero Palomäki.
– Työpaikoilla oli silloin mielenilmaisuja, mutta se ei meidän mielestämme riitä, vaan tarvitaan jatkotoimia.
Vetoomuksella otetaan kantaa myös työmarkkinajärjestöjen pelisääntöneuvotteluihin. Sen takana olevat ammattiosastot edustavat noin 20 000 työntekijää.
Palomäen mielestä SAK:n olisi pitänyt pysäyttää pyörät koko maassa vähäksi aikaa ABB:n irtisanomisen takia.
”Kuolinisku työuralle”
Koneen Hyvinkään tehtaan pääluottamusmiehen Kari Purmosen mukaan samanlaisia luottamushenkilöön kohdistuvia irtisanomisia on pelkästään metallissa ollut toistakymmentä.
– Paikallista sopimista halutaan lisätä, mutta siihen ei ole työkaluja. Jos asiat menevät hakaukseen, niin voida käydä, että työntekijöiden edustaja joutuu lähtemään.
– Yritys pääsee luottamushenkilöstä eroon halvalla, mutta irtisanotulle se on työuran kuolinisku.
Metallin tes:ssä irtisanotulle luottamushenkilölle on maksettava maksimissaan 30 kuukauden palkka. Kukaan lähetystöön osallistunut ei ole kuullut, että maksimia olisi kuitenkaan maksettu.
Luottamusmieheksi ei haluta
YIT:n pääluottamusmies Jari Jääskeläinen kertoo esimerkin työelämän nykyisistä pelisäännöistä rakennusalan puolelta. Skanskan aluetyösuojeluvaltuutettu sai eräänä perjantaina puolen päivän aikaan työnantajalta kutsun tulla maanantaina konttorille keskustelemaan työsuhteen päättymisestä. Se asia sovittiin rahalla. Toisessa tuoreessa tapauksessa NCC:n pitkäaikaisen luottamusmiehen jälkisuoja loppui kesäkuussa ja työt päättyivät pian sen jälkeen.
– Kun ajattelee kortistoon joutuvaa, niin parinkymmenen vuoden ay- ja luottamusmiestaustalla ei ole työnvälitystoimistossa ihan päällimmäisenä. Yritysten on nyt hyvä putsata liian aktiiviset pois, Jääskeläinen sanoo.
Hän ei tiedä omassa yrityksessään olevan enää yhtään työmaatason luottamusmiestä. Työsuojeluvaltuutetun vaatii laki, mutta luottamusmiehiä ei enää valita, koska tehtävään halukkaita ei ole.
– Työsuhteen menetyksen pelko on varmaan suurin syy, Jääskeläinen uskoo.
Helsingin postikeskuksen lähes tuhannen työntekijän pääluottamusmies Jari Pellikka kertoo, että nuoria pitää nykyään kannustaa aika tiukkaan pitämään puoliaan. Se on nimenomaan uskalluksesta kiinni.
Luottamusmies henkilökohtaiseen vastuuseen?
Nyt pelisääntöneuvotteluissa työnantajat haluavat luottamushenkilön henkilökohtaiseen vastuuseen lakon aiheuttamista taloudellisista menetyksistä. Tämän lähetystöön osallistuneet torjuvat yksiselitteisesti. Sakkojen jälkeen kynnys lähteä työntekijöiden edustajaksi nousisi edelleen – varsinkin kun oikeuskäytäntökin on koko ajan muuttunut kovempaan suuntaan.
Metallin helsinkiläisen osasto viiden puheenjohtajan Kari Pekkarisen mielestä SAK:n on pidettävä pintansa pelisääntöneuvotteluissa.
– Ei koroteta lakkosakkoja, vaan irtisanomiskorvauksia. Tällä hetkellä tämän maan ongelma ei ole se, että lakkoja on liikaa ja niistä liian pienet korvaukset, vaan se, että työssä ei ole turvaa.
– Lakkosakkojen korottamisella murrettaisiin lakkotoiminta kokonaan, jatkaa Helsingin telakan pääluottamusmies Ilpo Haaja.
– Niin pitkälle me emme voi tätä asiaa ikinä päästää. Jos tällaisista asioista aletaan keskustelemaan, niin SAK:n pitäisi käyttää kovinta voimaansa, mitä on olemassa.