KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kulttuuri

Bhopal – Toisen polven tuho

Kuusivuotias Poonam nauttii monsuunisateesta Oriya Bastissa. Monsuunisateet imeytyvät Union Carbiden hautaamien jätteiden läpi ja saastuttavat siten koko alueen pohjavesivarannot.

Kuusivuotias Poonam nauttii monsuunisateesta Oriya Bastissa. Monsuunisateet imeytyvät Union Carbiden hautaamien jätteiden läpi ja saastuttavat siten koko alueen pohjavesivarannot. Kuva: Alex Masi

Maailman pahin teollisuusonnettomuus tapahtui Intiassa jo 30 vuotta sitten, mutta sen vaikutukset ulottuvat nykypäiväänkin. Valokuvaaja Alex Masi on dokumentoinut Bhopalin myrkkyvuodon vuosikymmeniä jatkuneita seurauksia.

Mirva Helenius
21.3.2015 14.00

Keski-Intiassa sijaitsevan Bhopalin kaupungin katastrofi alkoi joulukuussa 1984, kun yhdysvaltalaisen Union Carbiden hyönteismyrkkytehtaasta pääsi ilmaan valtava myrkyllinen kaasuvuoto. Vakavia silmä-, iho- ja keuhkovaurioita aiheuttavaa metyyli-isosyanaattia sisältäneelle kaasulle altistui puoli miljoonaa ihmistä. Levitessään myrkkykaasu tappoi välittömästi tuhansia ihmisiä, ja joidenkin arvioiden mukaan onnettomuuden jälkeisinä vuosina kuolonuhreja oli jopa 25 000.

– Enää ihmisiä ei kuole myrkyn vaikutuksiin kuin välillisesti, mutta moni on kroonisesti ja parantumattomasti sairas. Bhopalissa syntyy muuta Intiaa enemmän vaikeasti kehitysvammaisia lapsia, kertoo Bhopalin elämää dokumentoinut valokuvaaja Alex Masi.

Myös ympäristötuho jatkuu. Maaperään on haudattu hyönteismyrkkytehtaan jätteitä, joiden kautta taas monsuunisateet ovat imeytyneet pohjavesiin saastuttaen ne. Vuosien varrella alueen asukkaat ovat juoneet tätä myrkyllistä vettä. Valistusyrityksistä huolimatta kaikkein köyhimmissä perheissä saastunutta vettä käytetään edelleen.

Bhopalin onnettomuuden aikaan italialainen Masi oli vasta pikkulapsi. Hän matkusti alueelle ensimmäistä kertaa vuonna 2009 ja järkyttyi siitä, kuinka monet perheet edelleen elävät kaasuvuodon kammottavien vaikutusten varjossa. Masi alkoi kuvata alueen ihmisiä ja heidän arkeaan. Bhopalin toiseksi katastrofiksi nimetyn projektin kuvat on nyt esillä Suomessa osana Poliittisen valokuvan festivaalia.

Tuhon rinnalle toivon tarina

Neljännesvuosisata myrkkyvuodon jälkeen Bhopalissa tapahtui taas jotain, tavallaan kovin pientä, mutta muutaman ihmisen elämän kannalta merkittävää: Alex Masi otti kuvan pienestä Poonam-nimisestä tytöstä leikkimässä monsuunisateessa. Masi oli tutustunut Poonamin perheeseen käydessään kuvaamassa hänen kehitysvammaisena syntynyttä veljeään.

Kuva herätti kiinnostusta kansainvälisestikin, ja ruotsalainen Photographers Give Back Award antoi Masille 5 000 euroa Poonamin ja hänen perheensä auttamiseksi.

– Sovimme perheen kanssa, että minä hallinnoin rahoja, ja niiden avulla perheen tytöt saavat käydä koulua eikä heitä naiteta nuorina, Masi kertoo.

Palkintorahojen loputtua Masi on rahoittanut tyttöjen koulunkäyntiä myös myymällä kirjojaan ja valokuvavedoksiaan. Viime vuonna Masi aloitti joukkorahoituskampanjan, jonka kautta saatujen varojen avulla nyt 13-vuotias Poonam ja hänen 14-vuotias Jyoti-siskonsa voivat jatkaa opintojaan ja Masi heidän elämänsä dokumentointia.

Masi kuvaa edelleen myös myrkkykaasun vaikutuksia alueella, mutta Poonamin tarinan parissa hän aikoo jatkaa vielä vähintään kymmenen vuotta – kunnes tytöt ovat aikuisia. Monet alimpien yhteiskuntaluokkien tytöt Intiassa eivät saa samoja mahdollisuuksia ja oikeuksia kuin perheen pojat. Poonamin ja Jyotin Masi sen sijaan toivoo koulutuksen kautta kasvavan vahvoiksi ja itsenäisiksi naisiksi, yhteiskunnan tasavertaisiksi jäseniksi.

– Poonamin tarinan poliittinen sanoma on toisenlainen kuin tuhokuvilla, sillä hänen kuvansa kertovat toivosta. Silti Poonamin ja Bhopalin katastrofin kuvissa on tavallaan kyse samasta asiasta: heikoimpien oikeuksien puolustamisesta, Masi sanoo.

Aktivisti ja valokuvaaja

Masin toiveissa on myöhemmin myös perustaa kansalaisjärjestö. Hän tahtoo yhdistää työssään aktivismin ja valokuvauksen, sillä kuvaamisessa hänelle tärkeintä on tiedon välittäminen ja vaikuttaminen.

– Tahdon ottaa kuvia, jotka liikuttavat ja koskettavat ihmisiä ja saavat heidät toimimaan paremman maailman puolesta, Masi sanoo.

Poliittisuus kuvissa merkitsee Masille ennen kaikkea kantaaottavuutta. Hän ei usko, että yhteiskunnalliseen epäoikeudenmukaisuuteen liittyvissä tapauksissa valokuvaaja voisi olla täysin puolueeton.

– Itse valitsen puoleni oman moraalikäsitykseni perusteella, ja päädyn yleensä pitämään juuri sen kaikista heikoimman puolta.

Bhopalin tapauksessakin Masi uskoo voivansa kuvillaan vaikuttaa tilanteeseen, kenties jopa painostaa niitä, jotka ovat vastuussa. Valtavasta vuosia sitten tapahtuneesta vuodosta ei ole juuri jaettu korvauksia tai tuomioita. Union Carbide -yhtiötä ei ole enää olemassa, vaan yhdysvaltalainen monialayritys Dow Chemical osti sen vuonna 2001. Dow Chemical taas kiistää vastuunsa onnettomuudesta, eikä suostu maksamaan korvauksia uhreille tai puhdistamaan maaperää myrkyistä.

Masin haluaa kuvillaan muistuttaa, että taistelu ei ole ohi, eikä Bhopalia saa unohtaa. Onnettomuuden seuraukset sekä ihmisiin että ympäristöön jatkuvat.

– Bhopalin tilanne ei kosketa vain paikallisia, yhdysvaltalaista Dow Chemicalia tai Intian hallitusta. Tässä globaalissa maailmassa me kaikki olemme vastuussa maapallostamme.

Poliittisen valokuvan festivaali: Kolmanteen polveen. Näyttely Suomen valokuvataiteen museossa 30.1.–12.4.2015. Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1G, 00180 Helsinki.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Markku Ropposen Kuhalat ovat harvinainen tapaus: sarja vain paranee vanhetessaan.

Kuhalan aina vain surrealistisemmat seikkailut aiheuttavat naurunpyrskähdyksiä Markku Ropposen uusimmassa teoksessa

Antonio Negri (vas.) ja Michael Hardt vuonna 2013.

Väen ja Imperiumin filosofi Antonio Negri – Joulukuussa kuolleen filosofin perintö tulee vaikuttamaan yhteiskunnallisiin liikkeisiin vielä pitkään

Uhkaava kansikuva ei täysin vastaa Mustan linnun tarinaa.

Frida Skybäckin ihmissuhdedekkari Musta lintu osoittaa, että jännitys on tiheämpää ilman väkivaltaa

Vladimir Putinin valtakauden alusta tulee vuoden lopulla kuluneeksi 25 vuotta. Sinä aikana Venäjälle on luotu fasistisella kasvatustyöllä Hitlerjugendin kaltainen uusi sukupolvi.

Vaikka Putinista joskus päästään, fasismista Venäjällä ehkä ei, koska Z-sukupolvea on aivopesty siihen yli 20 vuotta

Uusimmat

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
03

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
04

1800-luvun taudit palanneet Britanniaan – yhtenä syynä sosiaaliturvan ja julkisen terveydenhuollon leikkaukset

 
05

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään