EU:n entinen talouskomissaari ja keskustan eduskuntaehdokas Olli Rehn väitti maanantaina vaalipaneelissa troikan eurokriisiin luoman talousohjelman toimivan. Todisteena tästä hän piti Irlannin hyvää kehitystä.
Samaan paneeliin osallistunut vasemmistoliiton ehdokas Heikki Patomäki todistaa tiistaina toista blogissaan.
Rehnin kannattamaa politiikkaa on noudatettu EU:ssa jo viiden vuoden ajan. Työttömyysaste euroalueella nousi jo lähtökohtaisen korkeasta kymmenestä prosentista kahteentoista prosenttiin ja on edelleen 11,5 prosenttia. Suomen työministeriön laskentamenetelmällä euroalueen työttömyysaste olisi Patomäen mukaan 16–17 prosenttia.
Koko EU:n bruttokansantuote on edelleen alle vuoden 2008 tason ja euroalueella talouskehitys on ollut vielä heikompaa kuin muualla EU:ssa.
Velkasuhde on huonontunut joka vuosi: euroalueen julkisen velan kokonaisaste oli 80 prosenttia vuonna 2009, nyt noin 95 prosenttia BKT:sta.
Suuryhtiöiden veroparatiisi
Entä Irlannin menestys? Rehn viittaa vuoden 2014 melkein viiden prosentin BKT-kasvuun.
Patomäen mukaan Irlanti saakin taas velkaa erittäin edullisesti, mutta silti investoinnit ovat edelleen 20 prosenttia vähäisemmät kuin vuonna 2008.
”Irlannin nousu johtuu siitä, että maan talous on rakennettu veroparatiisiksi varsinkin amerikkalaisille suuryhtiöille, jotka vievät tuotantoaan Yhdysvaltoihin, Britanniaan, Kiinaan ja muihin maihin, jotka eivät ole suoraan riippuvaisia euroalueella noudatetusta talouspolitiikasta. Irlannin viennin suhde kansantuotteeseen on yli 100 prosenttia, kun muissa EU-maissa se on tyypillisesti noin 40 prosenttia.”
Irlannin yhtiövero on 12,5 prosenttia.