Kelan ja Eläketurvakeskuksen tilastojen mukaan miesten keskimääräinen kokonaiseläke oli noin 400 euroa suurempi kuin naisten. Miesten keskieläke vuonna 2014 oli 1 803 euroa kuukaudessa, naisten 1 411 euroa. Naisten eläke oli 78 prosenttia miesten kokonaiskeskieläkkeestä. Naisten eläke-euro on kasvanut vain joitain senttejä viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana.
Naisten työeläke oli keskimäärin vain 66 prosenttia miesten eläkkeestä, joka tarkoittaa, että eroa miesten hyväksi oli yli 580 euroa.
Naisten työeläkkeiden matalampaa tasoa selitetään sukupuolten välisellä palkkaerolla. Ansiotason lisäksi työuran pituus vaikuttaa sukupuolten väliseen eroon. Eläkkeensaajissa on myös paljon naisia, jotka eivät ole olleet lainkaan työelämässä tai heille kertynyt työeläke on jäänyt pieneksi. Heidän eläkkeensä muodostuu pääosin Kelan kansaneläkkeestä ja takuueläkkeestä.
Yhä useamman ostovoima perustuu eläkkeeseen
Suomessa on noin 1,5 miljoonaa eläkkeensaajaa. Jo yli neljännes Suomessa asuvista saa jotakin eläkettä: vanhuuseläkettä, työkyvyttömyyseläkettä, perhe-eläkettä tai osa-aikaeläkettä. Yhä useamman suomalaisen ostovoima perustuu eläkkeeseen.
Vaikka keskimääräiset eläkkeet, lukuun ottamatta työkyvyttömyyseläkkeitä, ovat nousseet reaalisesti jo vuosikymmeniä, työttömyys- ja työkyvyttömyyseläkkeiden keskimääräinen taso suhteessa talouden keskipalkkaan on kuitenkin laskenut 1990-luvun noin 55 prosentin tasosta alle 50 prosenttiin viime vuosina.
Lakisääteisiä eläkkeitä maksettiin vuonna 2014 yhteensä noin 27,5 miljardia euroa, joista työeläkkeitä 24,4 miljardia euroa. Suurin osa työeläkettä saavista oli vanhuuseläkeläisiä. Työkyvyttömyyseläkettä sai noin 173 000 henkilöä, joka on 10 000 henkeä vähemmän kuin edellisvuonna.