Hallituksen työvoimapolitiikan lähtökohtana on kannustavuus, koska työvoiman tarjonnasta on sen käsityksen mukaan pulaa. Kannustavuutta parannetaan muun muassa ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan keston leikkaamisella.
Työ- ja elinkeinoministeriön keskiviikkona julkaiseman tuoreimman ammattibarometrin mukaan työvoiman ylitarjonta kuitenkin kasvaa edelleen. Lokakuussa tarkasteluun kuuluvissa 70 ammatissa oli ylitarjontaa, kun kesäkuussa niitä oli oli 66.
Ylitarjontaa on eniten yleissihteerien, johdon sihteerien, mainonnan ja markkinoinnin erityisasiantuntijoiden sekä vaatturien, pukuompelijoiden ja turkkurien ammateissa.
Graafisista ja multimediasuunnittelijoista ennakoidaan olevan paljon ylitarjontaa etenkin Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa, Ylä-Savossa ja Karjalassa.
Pulaa lääkäreistä ja myyjistä
Ylilääkäreistä ja yleislääkäreistä arvioidaan olevan suurta pulaa lähiaikoina, vaikka kesällä ei ennakoitu suurta työvoimapulaa mihinkään ammattiin. TE -toimistoissa arvioidaan, että työvoiman kysyntä kasvaa myös monen muun sosiaali- ja terveysalan ammatin kohdalla, muun muassa sosiaalityön erityisasiantuntijoiden sekä sosiaalialan ohjaajien ja neuvojien kohdalla.
Työvoimapula kohdistuu sosiaali- ja terveysalan lisäksi myös myyntityöhön, erityisesti myyntiedustajien sekä puhelin- ja asiakaspalvelukeskusten myyjiin.
Teollisuudessa monessa ammatissa on ollut viime vuodet ylitarjontaa, mutta suunta näyttää kääntyneen. Hitsaajapulaa ennakoidaan Uudellemaalle, Varsinais-Suomeen, Keski-Suomeen, Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen. Koneistajien työmarkkinat vaihtelevat alueellisesti: osassa maata koneistajista on suurta ylitarjontaa, kun taas Hämeessä, Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjois-Savossa koneistajista on pulaa.
Kolme kertaa vuodessa ilmestyvässä ammattibarometrissa arvioidaan 200 ammatin kehitysnäkymiä, työvoiman saatavuusnäkymiä sekä alueellista tilannetta seuraavan puolen vuoden aikana.