– Vaikka Suomi on edelleen erittäin turvallinen maa niin arjessa kuin kansainvälisesti vertailtunakin, turvallisuutemme kohtaa nyt suuria haasteita, ministeri sanoi keskiviikkona eduskunnassa.
– Vihapuhe netissä on erittäin yleistä. Se vääristää tosiasioita ja muokkaa ihmisten käsitystä maailmasta ja muista ihmisistä.
Uhkaavat ääriliikkeet
Orpo painotti sitä, että pahin vihan lisääntymisen muoto on järjestäytynyt yhteiskunnan vastainen toiminta, eli väkivaltaiset ääriliikkeet.
– Ääriliikkeet ovat uhka demokratialle. Onneksi toiminta on verrattain vähäistä, hän sanoi.
– Suojelupoliisin arvion mukaan Suomessa poliittisiin ääriliikkeisiin kuuluu vain joitakin satoja henkilöitä.
Orpo totesi, että Jyväskylän mellakan jälkeen on lisätty ääriliikkeiden valvontaa. Hän lupasi lisäksi toimenpideohjelman, jolla luodaan muun muassa rakenteet ja kyky väkivaltaisen ekstremismin ennaltaehkäisyyn koko maassa sekä valmius toimia radikalisoituneiden henkilöiden kanssa.
Yhteys syrjäytymiseen
Ministeri muistutti siitä, että väkivaltainen ääriajattelu kumpuaa erityisesti syrjäytymisestä.
– Loppujen lopuksi turvallisuudessa on siis kyse siitä, onko yhteiskuntamme riittävän vakaa ja hyvä. Tarjoaako se mahdollisuuksia kaikille, erityisesti nuorille? Kokevatko kaikki olevansa osallisia yhteiskunnasta? Pahoinvointi, toivottomuus ja osattomuus ovat pääsyy ääriliikkeiden kasvulle. Tämä pätee niin fasistisiin ääriliikkeisiin kuin militantteihin islamistisiin terroristijärjestöihin, hän sanoi.
– Näin ollen pitkällä aikavälillä parasta rasismin ja väkivaltaisen ekstremismin torjuntaa onkin syrjäytymisen estäminen.