Hallitus kannustaa yrittäjyyteen ja moni onkin vastannut huutoon. Itsensätyöllistäjien määrä on kasvanut viimeksi kuluneen parinkymmenen vuoden aikana. Nykyisin tällä tavoin elantonsa hankkivia 15–64-vuotiaita on noin 155 000.
Kunnollista toimeentuloa itsensä työllistämällä ei useinkaan saavuta. Erikoistutkija Anna Pärnänen toteaa Tilastokeskuksen blogissa , että itsensätyöllistäjistä 44 prosenttia kuuluu alimpaan tuloviidennekseen. Tämä tarkoittaa, että henkilön käytettävissä olevat tulot ovat alle 18 600 euroa vuodessa. Tulokymmenyksittäin tarkasteltuna 29 prosentilla itsensätyöllistäjistä käytettävissä olevat tulot jäävät alle 13 200 euroon vuodessa.
Itsensätyöllistäjien tulotaso onkin kaikkein alhaisin, kun sitä verrataan muihin ryhmiin eli palkansaajiin, maatalousyrittäjiin tai työnantajayrittäjiin.
Pärnäsen mukaan alhaista tulotasoa eivät täysin selitä yritystoiminnan tuoreus eikä muita alhaisempi koulutustaso.
Pienituloisia, mutta tyytyväisiä
Suurin eri itsensätyöllistäjien ja palkansaajien välillä on kulttuurialan toimijoiden välillä. Palkansaajien käytettävissä olevien tulojen mediaani on lähes 10 000 euroa enemmän vuodessa kuin samoissa ammateissa toimivien itsensätyöllistäjien.
Pienin tuloero on rakennuksen, kuljetuksen ja teollisuuden ammateissa toimivilla. Heissä itsensätyöllistäjissä on poikkeuksellisesti palkansaajia enemmän ylimpään tuloluokkaan kuuluvia.
Pärnäsen mukaan itsensätyöllistäjyys tuottaa suuremman riskin pienituloisuuteen kuin palkansaajana toimiminen ammattiryhmästä ja koulutustasosta riippumatta. Tästä huolimatta itsensätyölllistäjien tyytyväisyys työhönsä on parempi kuin palkansaajilla. He myös kokevat työn imua ja innostusta työhön palkansaajia selvästi enemmän.