Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula arvioi, että hallintarekisterien verovuoto on tukittavissa. Kontula ehdottaa 30 prosentin lähdeveroa kaikille hallintarekisteröidyille osakkeille. Näin saataisiin 200 miljoonan euron lisäys verotuloihin palautusjärjestelmästä aiheutuvat kulut ja jäljelle jäävä verovuoto huomioidenkin.
– Jos tulonsaaja ei ilmoita maksajalle tietojaan, maksusta perittäisiin automaattisesti 30 prosentin lähdevero. Ulkomainen omistaja voisi vaatia palautusta jälkikäteen omistajatietoja vastaan, Kontula esittää.
– Näin järjestelmä kannustaisi omistajaa ilmoittamaan tietonsa, ei salaamaan niitä.
Suomi menettää vuosittain veronvuodon seurauksena noin 6-8 miljardia euroa.,
Piilottaminen mahdollista jo nyt
Hallituksen kaavailema, kohua aiheuttanut lakiesitys mahdollistaisi sen, että suomalaiset sijoittajat piilottavat osakeomistuksiaan hallintarekistereihin. Tällä hetkellä suomalaisten omistukset Suomessa tunnetaan, koska niistä huolehtii kotimainen arvopaperikeskus. Sen osakeomistustiedot ovat julkisia.
Nyt hallintarekisteröinti on suomalaisten osakkeiden osalta Suomessa sallittua vain ulkomaisille sijoittajille, mutta käytännössä omaisuuden piilottaminen verottajalta on mahdollista myös suomalaisille siten, että hankkiutuu ulkomaalaisen pankin asiakkaaksi. Tällöin arvopapereiden omistajaksi merkitään ulkomainen pankki.
Lakiesitys on parhaillaan uudella lausuntokierroksella. Aiemmalla lausuntokierroksella muun muassa poliisi, verottaja ja syyttäjälaitos arvostelivat lakihanketta, sillä sen ennustetaan helpottavan veronkiertoa ja muuta rikollista toimintaa sekä vaikeuttavan päättäjien sidonnaisuuksien valvontaa.
– Jo nyt monet suomalaiset käyvät kauppaa hallintarekisterin kautta. Veronkierron mahdollistavien mallien sijaan pitäisi miettiä, miten vuoto tukitaan. Yksi vaihtoehto on lähdevero, joka ulotetaan koskemaan kaikkia hallintarekisteröityjä osakkeita, Kontula sanoo.
Velanoton verran verovuotoa
Kontula muistuttaa, että kyse on huomattavasta ilmiöstä. Verohallituksen vuonna 2010 julkaiseman Suomen kansainvälistyvä harmaa talous -raportin mukaan pelkästään Iso-Britanniassa olevien osingonsaajien nimiin tehtyjen järjestelyjen arvioidaan aiheuttavan Suomelle 200 – 500 miljoonan euron veromenetykset. Muiden maiden osalta menetykset ovat minimissään 100 miljoonaa.
– Suomi menettää vuosittain verovuodon seurauksena noin 6-8 miljardia euroa, siis saman verran kuin leikkaukset ja lainanottotarve yhteensä. Hallituksen tulisi ottaa verovuoto vakavissaan, Kontula vaatii.