Hallituksen ei ole mahdollista saavuttaa tavoittelemaansa kilpailukykyhyppyä ilman työmarkkinajärjestöjen sopimusta, väittää SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta.
Hän kirjoittaa SAK:n blogissa, etteivät hallituksen kaavailemat pakkolait toisi toivottua 5+5 prosentin parannusta kilpailukykyyn.
”Ilman työmarkkinaratkaisua palkkamaltin toteutumisesta ei ole mitään takeita.”
Kaukorannan mukaan hallituksen kilpailukykypaketin ensimmäisenkin viitosen toteutuminen on epävarmaa juridisten ongelmien takia. Kun niiden on lisäksi tarkoitus olla määräaikaisia, jää epäselväksi, miten sillä voisi ylipäätään luoda kilpailukykyyn pysyvää parannusta.
Kilpailukykyloikan toinen viitonen on tarkoitus saavuttaa palkkamaltilla. Kaukorannan mukaan ilman työmarkkinasopimusta ei ole mitään takeita siitä, minkälaisiin palkkaratkaisuihin työmarkkinoilla päädyttäisiin liittokierroksella.
Valtiovarainministeriön arvio hallituksen pakkolakien vaikutuksista kilpailukykyyn perustuu oletukseen, että tulevissa palkkaneuvotteluissa vaikutukset eivät kompensoidu korkeampina palkankorotuksina. Oletus on Kaukorannan mukaan väärä.
”Jos työmarkkinoilla ei päästä sopuun hallituksen pakkolait korvaavasta sopimuksesta, selvää on, että liitot pyrkivät hakemaan kompensaatiota pakkolakien tuomista heikennyksistä ensi syksyn palkkaneuvotteluissa.”
VM toteaa, että lopputulos riippuisi taloustilanteesta ja neuvotteluvoimasta.
”Ensi syksyn talouden tilaa emme vielä tiedä, mutta varmasti joillain aloilla talous ja neuvotteluvoima ovat ensi syksynä sellaisia, että pakkolakien tuomat heikennykset kompensoitaisiin muilla korotuksilla”, Kaukoranta ennustaa.