Psykologi Satu Kaski tyrmää vanhan hokeman, jonka mukaan kaikista ihmisistä ei ole pakko tykätä, mutta jopa ikävien pomojen kanssa on pakko yrittää tulla toimeen.
– Ei missään tapauksessa. Jos pomona on oikeasti ikävä tyyppi, voi helpottaa, jos keksii keinoja tulla hänen kanssaan toimeen. Mutta mikään työ ei ole niin arvokasta, että siinä kannattaa terveytensä menettää.
Kaskin mielestä ikävän pomon takia kannattaa vaikka vaihtaa työpaikkaa. Ennen tällaista ratkaisua hän kehottaa kuitenkin miettimään, onko kyse vain kahvipöydässä vitsailusta, että taas se ikävä tulee tuolta.
– Sen kestää vielä. Mutta jos kyseessä on todella ikävä pomo, paras keino on, että osaaminen kävelee ovesta ulos.
Kaikkea ei tarvitse kestää
Monelle voi olla helpompaa yrittää keksiä keinoja selviytyä kuin irtisanoutua.
– Yksi vaihtoehto on pyrkiä barrikadeille esittämään, miten ikävästä pomosta päästään eroon, Kaski sanoo.
Vaikean pomon kanssa asioidessa kannattaa sanoa suoraan, että tuollainen käytös ei ole sallittua.
– Kaikkea ei tarvitse kestää. Jos ikävä pomo pystyy sabotoimaan toisten työntekoa, siihen kannattaa yrittää laittaa rajat. Työntekijän tuskaa pystyy tuskin välttämään, mutta kärsimys tällaisen pomon takia on turhaa.
Kaski tietää, että ikävän pomon alaisesta saattaa tuntua, että pomo pääsee ihon alle. Tämä saattaa vaivata vielä kotonakin.
Työpaikoilla pitäisi Kaskin mielestä uskaltaa nostaa kissa pöydälle, koska työelämän rajat on määritelty laissa.
– Ihan miten vain ei voi toimia. Teoilla ei ole vain pelkkiä syitä, niillä on myös seurauksia.
Apua löytyy aina
Kenenkään ei Kaskin mukaan tarvitse jäädä ongelmiensa kanssa yksin.
– Jos sietämisen raja on ylitetty, kannattaa hakea apua esimerkiksi työterveyshuollosta, työsuojelusta tai pomon pomolta.
Mutta jos oma pomo on oikein iso pomo, sille ei tietenkään voi mitään. Silloin vain pitää lähteä.
– Myös työnohjauksessa voi nostaa pohdittavaksi, millä tästä tilanteesta voisi selvitä.
Kaverillekin kannattaa kilauttaa veemäisestä pomosta, vaikka siedettävän käytöksen rajat eivät vielä olisi ylittyneetkään. Kun rajat ylittyvät, ei kannata jäädä siihen työpaikkaan.
Kaski työskentelee toisinaan työterveyshuollossa ja kertoo tietävänsä, että jos raskaiden asioiden kanssa jää rypemään, siihen sairastuu.
Kaski julkaisi yhdessä toisen psykologin, Vesa Nevalaisen, kanssa alkuvuodesta Ikävät ihmiset -kirjan, jossa pohditaan, kuinka selviytyä hankalien tyyppien kanssa.