Kansanedustaja Jari Myllykosken mielestä myös omistajaohjauksesta vastaavan pääministeri Juha Sipilän pitäisi tehdä muutakin kuin seurata sivusta Postin työehtokiistaa. Postin ja Posti-ja logistiikka-alan unioni PAU:n sopimusneuvottelujen kärjistyminen on uhka jo käynnissä oleville työmarkkinasopimusneuvotteluille.
”Postin ennennäkemätön toiminta pyrkiä työnantajana murtamaan työtaistelutoimia vuokratyöntekijöillä on varmasti linjassa maan hallituksen pakkolinjan kanssa, mutta kestämätöntä”, kirjoittaa Myllykoski blogissaan.
Myllykoski viittaa eduskunnan viime viikon kyselytuntiin. Hän kysyi pääministeri Sipilältä, kuinka on mahdollista, että valtion kokonaan omistamassa Postissa voidaan valmistautua käyttämään vuokratyöntekijöitä työtaistelun alaisiin työtehtäviin.
Sipilä vastasi:
– Omistajaohjauksesta vastaavana ministerinä, jota toki teen mielelläni oman toimeni ohella, ainoa viestini tällaisessa tilanteessa — en aio itse mennä sinne neuvotteluihin mukaan, mikä ei varmaankaan olisi soveliastakaan omistajalle — on se, että neuvotelkaa, neuvotelkaa, neuvotelkaa ja sopikaa asia.
”Henkii 1930-lukua”
Myllykoski kysyy, olisiko nyt aika tehdä jotain muutakin kuin viestiä ja seurata sivusta, koska Postin sopimusneuvottelujen kärjistyminen on vakava uhka käynnissä oleville työmarkkinasopimusneuvotteluille. SAK ilmoitti maanantaina, ettei se katsele sivusta, vaan valmistelee saartotoimia niille yrityksille, jotka vuokraavat työntekijöitä Postille työtaistelun kohteena oleviin työtehtäviin. SAK aikoo myös keskeyttää neuvottelut työmarkkinaratkaisusta, mikäli Posti käyttää työtaistelun kohteena olevissa työtehtävissä vuokratyövoimaa.
Valtionyrityksen valmistautuminen laillisen lakon murtamiseen ja sellaisten toimien hyväksyminen henkii hallitukselta kolmekymmenluvun ideologian omaksumista, aikaa ennen tammikuun kihlausta, Myllykoski vertaa.
”Nämä Postin ja siten omistajaohjauksesta vastaavan ministeri Sipilän hiljaa siunaamat toimet ovat raaka ja harkittu hyökkäys järjestäytynyttä ammattiyhdistysliikettä kohtaan, eikä niitä voi hyväksyä. Onneksi SAK ja sen jäsenliitot tähän ovat reagoineet”, hän kirjoittaa.