Sadankomitean julkaisemassa Rauhan tiellä -antologiassa eturivin suomalaiset sarjakuvataiteilijat kuten Tiitu Takalo ja Kaisa Leka tuovat sodankäyntiin liittyvää problematiikkaa lähelle lukijaa. Antologian toimittaja ja ideoija, berliiniläistynyt sarjakuvataiteilija ja kulttuurintuottaja Henna Räsänen kuvaa projektia näin:
– Kaikki mitä teen on jollain tavalla poliittista. Tässä projektissa halusin yhdistää aktivismia ja sarjakuvataidetta, aktivisteja ja sarjakuvantekijöitä. Tiedottaa uuden väylän kautta järjestäytyneestä valtiollisesta väkivallasta ja joukkotuhoaseista.
Sarjakuvapiirtämisen ja poliittisten kuvitusten lisäksi Räsänen järjestää tapahtumia.
Kulttuuripuolen palkattomat harjoittelut ja ”näkyvyydellä palkitut” työt ylläpitävät omalta osaltaan luokkaeroja.
– Helsingissä asuessani tuntui usein siltä, että helpommalla pääsee kun järjestää itse. Berliinissä aluksi oli mahtavaa, että voi vain kävellä niin sanotusti valmiiksi katettuun pöytään. Berliinissä on haastavampaa, konseptin on oltava tosi mietitty.
Varmasti asiaan vaikuttaa myös se, että Suomessa syntyneenä ja siellä kasvaneena tunnen toimintakentän täysin eri tavalla.
Konsepti voi olla esimerkiksi queer-kulttuurin normeja käsittelevä työpaja, jollaisia Räsänen on pitänyt useita eri puolilla Eurooppaa, viimeksi Sarjakuvakeskuksella Helsingissä.
– Queer-kulttuurin sisäinen normatiivisuus kiinnostaa, koska queerin pitäisi olla normeista vapaata vastakulttuuria.
”Näkyvyydellä palkitseminen”
Työ kulttuurialalla on yleisesti epävarmaa, eikä mahdollista kaikille.
– Kulttuuripuolen palkattomat harjoittelut ja ”näkyvyydellä palkitut” työt ylläpitävät omalta osaltaan luokkaeroja. Mietin usein, kuka alalla voi työskennellä. Kuinka monella on joku muu päivätyö tai esimerkiksi vanhemmat, jotka voivat tiukan paikan tullen auttaa.
– Itselläni on porvaristausta ja tiedostan olevani etuoikeutettu. Palkkatöiden lisäksi olen voinut tehdä omia juttujani ja osallistua yhteisöllisiin nollabudjetin projekteihin. Vaikka arki onkin välillä aikamoista tasapainoilua sen suhteen, paljonko voi tehdä ilmaisia ja huonosti palkattuja töitä, ja mistä saa työpaikan, joka maksaa riittävästi.
Rasismiin tulee puuttua!
Räsänen käy Suomessa pari kertaa vuodessa.
– Ilmapiiri on Suomessa muuttunut parin viime vuoden aikana. Minusta on outoa, miten keskustelussa siedetään esimerkiksi rasistisia kommentteja. Suomessa ajatellaan, että kaikenlaista vihapuhetta pitää sietää ja ettei ole hyvä elää samanmielisessä kuplassa. Sananvapautta käytetään tekosyynä vihapuheen sallimiseen.
Tavallistuneeseen rasismiin puuttuminen on Räsäselle tärkeä aihe. Vihapuheen ohella pitäisi puuttua myös kulttuuriomintaan, josta englanniksi puhutaan termillä cultural appropriation. Se tarkoittaa asioiden irrottamista toisesta kulttuurista ja hyväksikäyttöä – usein niiden alkuperäisistä merkityksistä välittämättä ja vastoin niiden tahtoa joiden arkeen asia liittyy. Lisäksi kulttuurien välillä on valtasuhde: valtakulttuuri ryöstää vähemmistöltä ja polkee samalla niiden oikeuksia.
– Suomessa saamelaiskulttuurin käyttö tiivistää appropriaation: saamelais-krääsää käytetään Lapin markkinointiin, samalla, kun saamelaisten oikeuksia poljetaan, Räsänen kiteyttää.
– Internetistä löytyy useita lähteitä aiheesta, joissa asiaa avataan sellaisen näkökulmasta, jotka joutuvat sen kohteeksi. Valkoisilla rastat tai laajennetut reiät korvissa, bindien käyttö muotikoruina, meksikolainen sugar skull -maski halloween-asuna ja niin edelleen eivät ole hyvää meininkiä. En kertoisi alistavia vitsejäkään, vaikka ne jonkun mielestä olisivatkin ok! Itse pidin valitettavasti kymmenen vuotta rastoja tukassani, kunnes lopulta opin kulttuurisen appropriaation käsitteestä ja leikkasin ne, muutaman kuukauden asiaa sulateltuani, pois.
Etteivät muutkaan vaikenisi
Räsänen pitää poliittista toimintaa turvallisena, vaikka äärioikeistolainen liikehdintä lisääntyykin.
– Valkoihoisena cis sukupuolisena EU-passillisena tiedostan toki, etten ole suurimmassa vaarassa. Välillä mietin kuitenkin julkaisujani vihaajien näkökulmasta ja olenko jossain äärioikeistolaisten vihollislistoilla. Mutta en halua pelätä ja jättää asioita tekemättä ja toivon etteivät muutkaan vaikene pelon vuoksi.
Aiheesta muualla:
Henna Räsäsen sarjakuvia blogissa.