Eduskunnassa käydään tiistaina kiivasta keskustelua subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoittamisesta. Vasemmistoliiton Li Anderssonin mielestä kyseessä on Juha Sipilän hallituksen lyhytnäköisin ja haitallisin esitys.
– Suomen nykyinen varhaiskasvatusjärjestelmä on pedagogisesti toimiva ja perheiden tarpeita hyvin palveleva kokonaisuus, joka on useissa tutkimuksissa todettu kannattavaksi sosiaaliseksi investoinniksi. Tätä järjestelmää hallitus on nyt romuttamassa rajaamalla subjektiivista päivähoito-oikeutta ja kasvattamalla ryhmäkokoja, sanoo Andersson.
Anderssonin mukaan toteutuessaan esitys heikentäisi merkittävästi varhaiskasvatuksen laatua ja rajoittaisi perheiden valinnanvapautta. Lisäksi se eriarvoistaisi lapsia ja lapsiperheitä ja pahimmassa tapauksessa jättäisi kaikista eniten varhaiskasvatuksesta hyötyvät ja sitä tarvitsevat lapset kokonaan sen ulkopuolelle.
Vanhoja selvityksiä
Esitys on Anderssonin mukaan huonosti valmisteltu ja perustuu vanhoihin selvityksiin.
– Lainmuutoksen valmistelun, joka näin merkittävällä tavalla vaikuttaa lasten hyvinvointiin, tulisi perustua ajankohtaisiin ja paikkaansa pitäviin tietoihin. Tässä esityksessä arvio säästöistä perustuu 11 vuotta vanhaan sosiaali- ja terveysministeriön selvitykseen, Andersson toteaa.
Hän ihmettelee, miksi vaikutuksia heikossa asemassa oleviin lapsiperheisiin ei ole arvioitu ja miksi esityksessä ei ole otettu kantaa lastensuojelutarpeen mahdolliseen kasvuun. Esityksessä ei ole myöskään huomioitu useiden kuntien päätöksiä olla toteuttamatta nyt käsittelyssä olevia heikennyksiä.
– Hallituksen esitystä perustellaan vain valtiontalouden säästöillä. Siinä ei ole otettu lähtökohdaksi lapsen etua ja lasten oikeuksia, kuten YK:n lasten oikeuksien sopimus velvoittaa.