Oppositio laidasta laitaan pääsi riekkumaan ja ihmettelemään hallituksen lahjaa perussuomalaisille torstai-iltana, kun niin sanotun Lex Vennamon kumoaminen oli eduskunnassa asialistalla.
Nyt kumotaan laki, jonka mukaan puolueesta eroava kansanedustaja vie mennessään osaltaan puolueelle tulevan tuen, jos lähtijöitä on vähintään puolet eduskuntaryhmästä.
Laki tuli voimaan 1972, kun perussuomalaisten edeltäjä Suomen maaseudun puolue hajosi. Asiasta äänestetään tänään perjantaina.
Tämän yhden asian te saitte hallituksessa läpi.
Köyhät ja työttömät
Eduskunta keskusteli lakimuutoksesta perustuslakivaliokunnan yksimielisen mietinnön pohjalta ja lähes kaikki kansanedustajat olivat sen kannalla, vaikka keskustelusta olisi voinut muuta päätellä.
Ihastusta herätti erityisesti se, että virkatehtävissään kiireinen ulkoministeri Timo Soini (ps.) oli poikkeuksellisesti paikalla eduskunnan istunnossa. Käsittelyssä ollut asia ei kuulu hänen hallinnonalaansa.
Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki kuvaili, kuinka Soini tulee täysistuntoon innosta puhkuen ja ilosta melkein räjähtäen paikalle silloin, kun esitellään se ainoa asia, jonka puolue on saanut hallitusohjelmaan läpi.
– Tämän yhden asian te saitte hallituksessa läpi. Muuten sitten leikkasittekin köyhiltä ja työssä käyviltä, Arhinmäki sanoi.
– Kun hallituksessa käsitellään esityksiä, joissa on tarkoitus leikata työssäkäyvien palkkoja, leikata eläkkeitä, leikata työttömiltä, ei ministeri Soinia, perussuomalaisten puheenjohtajaa, ole salissa näkynyt perustelemassa esityksiä, ei vastaamassa opposition kysymyksiin.
– No, tänään, kun on käsittelyssä puoluelain muutos, niin yllättäen tällä kertaa ministeri Soinilta löytyi aikaa. Tosin siinä vaiheessa, kun tuli kysymys esimerkiksi pakkolaeista, kun kysyttiin siitä, että leikataan pienipalkkaisilta sairaanhoitajilta, opettajilta, lastenhoitajilta ja lähihoitajilta, niin johan ministeri Soinilla tuli kiire virkatehtäviin. Takin reunat vain liehottivat, kun ministeri Soini poistui salista.
Takaisin Kekkosen kulttuuriin
SDP:n Antti Lindtmanilla oli samankaltaisia ajatuksia:
– Kun perussuomalaisten ja Timo Soinin vaalislogan oli, että sitä saat, mitä tilaat, niin onhan se kuvaavaa, että kun täällä on käsitelty työttömiltä leikkaamista, eläkkeensaajilta leikkaamista, pienituloisilta leikkaamista tai näitä pakkolakeja, silloin teitä ei ole täällä näkynyt, mutta nyt kun te varmistatte oman asemanne tällä isolla rahamassilla, niin sitten te olette täällä innosta puhkuen tätä perustelemassa.
Myös RKP:n Stefan Wallin ihmetteli Soinin intoa.
– Olemmeko tulleet pisteeseen, jossa puolue, joka kokee olleensa tämmöisen historiallisen vääryyden kohteena vuonna yks ja kaks, heti valtaan päästyään pystyy sanelemaan tällaisen lainmuutoksen, jossa palataan siihen vanhaan asentoon. Tämähän on niin kuin Kekkosen kulttuuriin palaamista, hän arvioi.
”Vääryyden oikaisu”
Soini totesi, että kyseessä on historiallisen vääryyden oikaisu. Hän myös kiitti eduskunnan perustuslakivaliokuntaa sen yksimielisestä mietinnöstä.
– Myöskin sosialidemokraatit, jotka täällä viimeksi pitivät meteliä asiasta – jokainen sosialidemokraatti perustuslakivaliokunnassa on hyväksynyt tämän hallituksen esityksen, Soini sanoi.
Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) sanoi olevansa iloinen siitä, että Soini antaa mietinnölle niin suuren arvon.
– Odotan ja toivon jatkossakin tätä samaa tukea, kun perustuslakivaliokunta antaa yksimielisiä lausuntoja siitä, miten perustuslakia tai ihmisoikeussopimuksia tai kansainvälisiä velvoitteita tulee tulkita. Eli kiitos tästä perustuslakivaliokunnan aseman esille nostamisesta ja sen tärkeyden alleviivaamisesta, Lapintie sanoi.